Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gruvleden i Grytgöl utforskades

Över 20 medlemmar passade på att göra en utflykt i det fria

En fika paus på utflyktsmålet Tornberga, ingick i Naturskyddsföreningens vandring längs gruvleden i Grytgöl.

En fika paus på utflyktsmålet Tornberga, ingick i Naturskyddsföreningens vandring längs gruvleden i Grytgöl.

Foto: Sören Boström

Friluftsliv2020-05-18 09:00

Trots coronaläget, genomförde Naturskyddsföreningen i Finspång nyligen en vandring längs Gruvleden i Grytgöl.

– Vi resonerar som så, att om vi har arrangemang utomhus i det fria och sedan håller respektfullt avstånd mellan deltagarna, så känns det helt ok för vår del, även i coronatider, säger Bo Tufvesson, ordförande i föreningen och den som höll i vandringen tillsammans med frun Karin.

Leden är nio kilometer lång och slingrar sig genom vacker barrskog och under vandringen får man se minnen från den tid, när det var järnbrytning här.

– Att vi väljer såna här lite speciella vandringar, är för att ge våra medlemmar ytterligare möjligheter till naturupplevelser och utevaro i denna speciella tid. Vi vill också låta våra medlemmar upptäcka nya leder i vår närhet, säger Bo Tufvesson. Och kanske några går leden fler gånger.

Under vandringen ingick också en fikapaus på Tornberga, som Bo Tufvesson berättar så här om:

– Tornberga är en av Finspångs högsta punkter. Här fanns det förr ett trätorn och senare ett metalltorn, men båda är tyvärr borta idag.

– Just Tornberga var åtminstone förr, ett populärt utflyktsmål vid exempelvis en gökotta och såväl allmänheten som skolklasser gjorde utflykter hit. Bland annat för att se utsikten över omgivningarna, från det 129,1 meter höga berget.

På den här vandringen deltog drygt 20 medlemmar, som bjöds på soligt, men lite kyligt majväder.

– Och så fick vi höra fågelsång av gärdsmyg, bofink, svartvit flugsnappare, lövsångare, stenskvätta, trädpiplärka och spillkråka, tillägger Bo Tufvesson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!