Flytthjälp häktades för narkotikabrott

Mannens fingeravtryck hamnade på ett skåp i vilket det senare visat sig ha förvarats cannabis.

Satt häktad i 81 dagar efter att ha hjälpt granne att flytta.

Satt häktad i 81 dagar efter att ha hjälpt granne att flytta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Frihetsberövande2020-03-10 19:00

Mannen som är i 35-årsåldern greps som misstänkt för medverkan i grovt narkotikabrott, först 81 dagar senare släpptes han ur häktet, när det visade sig att allt han gjort var att hjälpa grannen att flytta ett skåp.

Mannens fru och mamman till hans nyfödda barn tvingades avveckla tillgångar och skaffa billigare boende eftersom familjeförsörjaren vas frihetsberövad.

Mannen som har en sjukdom, vilken förvärrades under tiden han satt frihetsberövad eftersom han dessutom satt isolerad, har under tiden mått mycket psykiskt dåligt, enligt ansökan om ersättning.

Av betydelse är att den misstänkte försökt medverka i utredningen och det har påtalats för åklagare att han inte på något sätt var huvudmisstänkt och att frihetsberövandet var oproportionerligt, skriver hans advokat i ersättningsansökan.

Mannen har under hela frihetsberövandet varit ålagd restriktioner och på grund av att han satt häktad misstänkt för ett grovt brott blev han uppsagd från sitt arbete, och familjen förlorade även sitt andrahandskontrakt. Hustrun och det nyfödda barnet flyttade tillbaka till Norrköping, när de förlorade sin bostad och mannen satt häktad.

Utredningen ledde aldrig till något åtal mot mannen, som nu yrkar på 106 000 i ersättning för den frihetskränkning han blivit utsatt för.

Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år. Häktning beslutas av domstolen på begäran av åklagaren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!