Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unik teknik – framtiden för skola

Curt Nicolingymnasiet har investerat i teknik som är unik i skolans värld. ”Vi måste stå i framkant av utvecklingen. Detta är framtiden”, säger CNGs rektor Anders Södergren.

Turbinmodell. Produktionsläraren Zlatko Karov, eleverna Kalle Burman, Filip Gröön, Sebastian Börjeteg och Joel Rikardsson och informationsansvariga Kristina Hagstedt, studerar en modell på en gasturbin,som gjorts åt Siemens.

Turbinmodell. Produktionsläraren Zlatko Karov, eleverna Kalle Burman, Filip Gröön, Sebastian Börjeteg och Joel Rikardsson och informationsansvariga Kristina Hagstedt, studerar en modell på en gasturbin,som gjorts åt Siemens.

Foto: Magnus Johansson

FRAMTIDENS TEKNIK2016-11-24 06:45

Curt Nicolingymnasiet i Finspång gör stora satsningar vad gäller 3D-teknik för design och produktion. Under tisdagseftermiddagen presenterade skolan en förhandsvisning av Hololens, ett helt nytt sätt att bygga lärande virtuella världar med hjälp av hologram.

– VR, Virtual Reality, har kommit med stormsteg och VR-glasögonen är årets julklapp i Sverige. Den nya grejen är AR, som till skillnad mot andra VR-tekniker som funnits ett tag på marknaden, går ut på att förstärka verkligheten, berättar Mikael Mårdh, it-samordnare på CNG.

Hololens är en teknik som bygger på att projicera hologram helt transparent med verkligheten. Med hjälp av kameror, sensorer, linser och en helt unik och nyutvecklad hologramprocessor tas utvecklingen till en helt ny nivå.

Med det kommande steget med förstärkt verklighet går det att förflytta historielektionen till att delta i ett skeende för 500 år sedan eller besöka en sevärdhet ute i världen.

– Vi har en enorm utveckling och utmaning framför oss. Det är en revolution i jämförelse med när persondatorerna kom på 1980-talet. Vi är första skolan i Sverige som får ta del av AR. Det är sanslöst häftigt att vi kommer kunna vara i en värld, istället för att bara titta på den, säger Anders Södergren.

Nu går det att gå runt objekt, granska och ändra modellerna och även få en bättre bild av hur allt fungerar genom animationer. Inom vård och omsorg blir det möjligt att studera kroppens uppbyggnad på detaljnivå och se scenarier som inte varit möjliga utan tekniken.

Dessutom demonstrerades modern 3D-konstruktion och produktion, där skolan samarbetar med Siemens för att utveckla den tekniska utbildningen.

– Arbetsmarknaden skriker efter kunniga i det här. Genom att behärska detta kommer våra elever ha stora fördelar, säger Kristina Hagstedt, informationsansvarig på CNG.

CNG har förvärvat en lasersintringsmaskin.

– Alla begränsningar är borta när det gäller CAD och 3D-modeller. Det som gör processen speciell är att vi bara tillsätter material, där det verkligen behövs. Det går att skriva ut allt. Det är väldigt miljövänligt, vi återanvänder allt. I samarbete med Siemens i Finspång utvecklar vi den tekniska utbildningen. Vi har till exempel gjort modeller av turbiner, berättar Zlatko Karov, produktionslärare på CNG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om