Svandammen fanns även i Norrköping

Nu namnges den nämligen som Svandammen, ett namn som nog inte många Norrköpingsbor känner igen.

Fotokonst 6 oktober 2019 08:00

 

Bild från förr

Kärt barn har många namn, brukar man ju säga och Hästskodammen är en liten populär damm mot i centrala Norrköping, vid Louis De Geer konsert och kongress.

Men att den en gång i tiden inte hette Hästskodammen utan Svandammen, är nog inte bekant för många.

Men på det här vykortet, skickat den 27 maj 1936 från Norrköping till Äppelviken, står det att fotografiet visar en bild av Svandammen, det som vi sedan länge kallar för Hästskodammen.

Men när namnbytet ska ha ägt rum, har vi dock inte lyckats få fram.

Med en koll på Google, kan man dock se att det förr fanns och kanske fortfarande finns "Svandammar" lite runt omkring i Sverige, bland annat i Nyköping och Uppsala och för länge sedan hette Kvarndammen i Valdemarsvik just Svandammen.

Säkerligen då för att det fanns mycket svanar i de här dammarna.

Kanske var det så förr även i den dåvarande Svandammen i Norrköping, men idag är det inte särskilt gott om svanar där och det kanske gjorde att dammen döptes om till Hästskodammen.

Och det berodde förstås på att dammen i sin form liknar en hästsko.

Men är det någon i läsekretsen som kan berätta mer om när Svandammen döptes om till Hästskodammen, får ni gärna hör av er till tidningen.

På fotot skymtar vi också Holmens gamla torn från 1750 högst upp till vänster och bakom skogen på Kråkholmen, mitt i bilden, skymtar Holmens gamla pappersbruk, som när bilden togs 1936, fortfarande var i full gång i centrala Norrköping.

Det flyttades ut 1977 till Händelö, när Bravikens Pappersbruk stod klart.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa