Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett Sverige som inte syns så ofta på bild

Bilder från landsbygden, med en vemodig blå ton. Nu visas Thomas H Johnssons fotoutställning "Swedish Blue I" på Arbetets museum.

Thomas H Johnsson har rest genom landet med sin Hasselbladskamera och dokumenterat ett Sverige som inte syns så ofta i bilder och i media.

Thomas H Johnsson har rest genom landet med sin Hasselbladskamera och dokumenterat ett Sverige som inte syns så ofta i bilder och i media.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Fotokonst2020-03-06 08:00

Fotokonstnären Thomas H Johnsson har rest genom landet med sin Hasselbladskamera och fångat ett Sverige som inte syns så ofta i media, där det mest är fokus på storstäderna eller förorterna. I hans bilder skildras små orter, på landsbygden.

– Utställningen är högaktuell i vår samtid där relationen mellan stad och landsbygd debatteras flitigt. "Swedish Blue I" är berättelser från ett Sverige som alltför sällan syns på bild. Och bilderna har ett vemod som många kan känna igen sig i, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

Bilderna visar ett till synes övergivet Sverige. Över hundra fotografier vittnar om tomma gator och torg, men här skymtar också människors levnadsvillkor och vardag. 

– Det är inte min intention att förklara någonting. Men som uppväxt i en småstad och numera bosatt på landsbygden kan jag inte förneka att känslan av stagnation, att tiden har stannat, bitit sig fast. Och att livet pågår någon annanstans. Vilket givetvis är en illusion, säger Thomas H Johnsson som i dag bor utanför skånska Höör.

– Egentligen kanske den här utställningen handlar om att uppmana människor att se sig omkring, i sin samtid, och reflektera över vad vi ser.

Johnsson som kommer från en "småbildssvartvitdokumentär tradition" ville prova något nytt, och satte in en färgfilm i sin Hasselbladskamera. Bilderna fick en blåton, då han stoppat in gammal, utgången färgfilm. Något föll på plats: det var så här hans Sverigeskildring skulle se ut.

Nu får han fram det blåbeslöjade uttrycket genom att arbeta med lätt ljusskadad negativ färgfilm.

– Jag upplever att mycket strålkastarljus hamnar på storstäderna, men de flesta bor och lever faktiskt utanför storstäderna. Det vill jag visa, göra det osynliga synligt. Men det är också flera lager, flera bottnar, säger Thomas H Johnsson.

Det krävs att man tittar nära på bilderna: varje bild har en detalj som bilden bygger på. Här syns inga människor, men man kan se spår efter dem.

– Jag vill nog säga att det är människor på alla bilderna, det är bara det att de inte syns, säger Johnsson och tillägger att mycket pågår innanför väggarna.

"Swedish Blue I", som också ska bli en bok, är första delen i en planerad trilogi.

Sture Allén den yngre från reggaehiphop-bandet Svenska Akademien framförde en previewspelning av sin kommande skiva ”Det bortglömda Sverige” under vernissagen den 7 mars.

Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!