Spegla är ett tredagarsevenemang med fotografi i fokus. Mellan den 19-21 oktober fylls lokaler i Norrköping med utställningar, föreläsningar och workshops.
– Det blir en helg fylld med fotografi, inspiration och kunskap, säger fotografen Eva Lindblad, initiativtagare till Spegla.
Första året var temat normbrytande fotografi och förra året handlat det om projektet, något som alla fotografer har vid sidan om för att behålla glöden.
– De två punkterna ligger som en grund i Spegla, men i år har vi lite inriktning mot den politiska bilden, i och med valet, säger Eva Lindblad.
– Det är några programpunkter som berör just politiska teman. Dels så kommer Bosse Bergström att reflektera kring årets valbilder. Bilder kring valet. Dels om partierna utnyttjade bildens möjlighet eller om de missade den möjligheten – hur de hanterade bilden, helt enkelt, säger Eva Lindblad.
Bo Bergström är författare till flera böcker om visuell kommunikation.
En annan föreläsare är fotografen Karl Melander som i många år har följt Almedalen.
– Han har lyckats fånga det politiska spelet bakom scenen.
På NP33 visar Johanna Syrén ett bildspel om kvinna som under en tid tillhörde extremhögern och som tagit sig ur det.
På Galleri Kameleont visar konstnären Sahar Burhan utställningen ”Pixelkraft”. Idén till pixelbilderna fick hon från lågupplösta mobilbilder från krigets Syrien, svåra att tolka om man inte bott i landet.
De flesta föreläsningarna anordnas i kulturkvarteret Hallarna.
På NP33 visas bilder av elva etablerade fotografer. En av dem är Katarina Grip Höök.
– Det här är miljöpolitik, visar Eva Lindblad på Grip Hööks två bildserier som satts ihop, en äldre bildserie från Gotland, där bilderna som tidigare varit svartvita fått en grå och tung ton, och en nyare serie, med röda bilder, där Grip Höök lagt ut stora negativ i skogen, och placerat rödlistade växter på dem.
– Sedan har det fått exponeras i solen.
I Garaget intill NP33 ställer sexton lokala yrkesfotografer ut bilder från pågående projekt. Henrik Witt visar fjällbilder, från Sarek. Han gör mycket fotojobb där, med snygga bilder. Här har han med en plastkamera dokumenterat hur blött och lerigt det också kan vara att fjällvandra.
Linus Lindgren visar ett bildspel med fotografier tagna från tågfönster i USA, och nyare bilder från tågfönster i Sverige.