"Fotbollen var min räddning"

Nystartade K.I.M. vill skapa alternativ till missbruk och kriminalitet genom kultur, idrott och musik.

3 april 2015 18:00

Ett brokigt förflutet har gjort att Maria Andersson brinner extra mycket för barn, ungdomar och utsatta kvinnor. Med en självbiografi som släpptes förra sommaren föreläser hon nu för bland annat Kriminalvården och FN. På hemmaplan är hon aktuell i ideella föreningen Liv & Lusts nya projekt, K.I.M, som står för kultur, idrott och musik. Projektet presenterades på Nya Parken i onsdags med gästspel från bland annat skådespelaren Mikael Spreitz.

Genom K.I.M. ska barn och ungdomar i Norrköping få hjälp att komma in i föreningslivet som en väg till att skapa gemenskap och motverka utanförskap. Lärare, föräldrar eller anställda på socialtjänsten kan ansöka om medel hos Liv & Lust, som då betalar räkningarna för föreningsavgifter och utrustning.

– Jag hade en väldigt trasslig uppväxt, berättar Maria. Fotbollen var min räddning. Där fick jag en familj och hade tydliga ledare. Det är många som delar den känslan. Missbrukare känner ofta utanförskap och söker tillhörighet – som de tyvärr hittar i gängbrottsligheten.

Maria menar att Norrköping är en fantastisk idrott- och kulturstad, men att den inte tar hand om sina unga, något den höga statistiken för droger och gängkriminalitet vittnar om.

– Kommunen gör inte så mycket som man önskar att de gjorde. För ett par år sedan hade vi fixat ett Norrköping music camp tillsammans med Pandora. Allt var finansierat och klart, men kultur- & fritidsnämnden sa nej – de skulle starta ett läger i egen regi. Nu har det gått två år och något music camp har vi fortfarande inte sett röken av. Vi serverade en färdig lösning för barn mellan 10-13 att hitta musiken. Bland annat barn med ADHD har ett stort behov av att få utlopp för sin kreativitet.

– Vi måste börja prata om problematiken istället för att bara lyfta fram hur bra det är överallt. Vi kan inte blunda för vår framtid, våra barn, som ska bygga vår stad. Pengar som läggs på förebyggande arbete sparar oss miljoner i längden. Problemet är att politiker inte vill spara pengar åt en senare regering och då är man verkligen inte rätt person på rätt plats. Det går inte att bara bry sig om ekonomin under sin egen mandatperiod.

Liv & Lust arbetar förebyggande mot droger och kriminalitet, i projektform och med föreläsningar. Föreningen verkar lokalt, men fyra andra städer står på tur för att starta K.I.M. Stödet för projektet kommer huvudsakligen från näringslivet.

– Jag är först och främst engagerad i min egen stad, men det är svårt att driva något utan kommunens stöd. Får man inte det måste man kasta in handduken till slut och börja någon annanstans. Norrköping har bränt ett antal eldsjälar redan – massor har gjorts för staden som inte fångas upp. Man driver egna projekt och när de tar slut faller ungdomarna tillbaka ut på gatan igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Döragrip