Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mia sprider kunskap om stort problem

Hedersförtryck och könsstympning är ett samhällsproblem som Brottsofferjouren (Boj) sätter fokus på den här veckan.

Upplysta om hedersvåld. Det blev Jacob Ringqvist och Filip Waldeck i Ek3b på Kungsgård av Mia Landell från Brottsofferjouren i går.

Upplysta om hedersvåld. Det blev Jacob Ringqvist och Filip Waldeck i Ek3b på Kungsgård av Mia Landell från Brottsofferjouren i går.

Foto: Carolina Nilsson

FÖRTRYCK2016-11-09 07:00

Och det bland annat genom att finnas vid olika gymnasieskolor i stan för att träffa de som man tänker är en viktig hörnsten i kampen mot problematiken: de unga.

– Om några ska kunna påverka det här så är det ungdomarna, menar Mia Landell, verksamhetsansvarig på Boj i Östra Östergötland.

När eleverna kom till Kungsgårdsgymnasiet i går morse möttes de av färgglada påsar, med ett något kontrasterande innehåll: olika broschyrer om hedersförtryck och könsstympning.

– Vi har inte pratat något om det i skolan. Det är väl för att det inte är så aktuellt här, säger eleven Jacob Ringqvist i Ek3b när han får en påse av Mia Landell, som blir lite förvånad av svaret:

– Det är 15 år sedan Fadime mördades, men det är högst aktuellt i dag, säger hon och inser att de gör helt rätt i att stå på skolan och dela ut information.

Hon upplyser Jacob och hans närvarande klasskamrater om att nästan 40 000 svenska tjejer könsstympas varje år.

– Det är hemskt. Man ska ha sin egen rätt att välja. Det handlar om sunt förnuft, svarar Jacob.

Kommunalråd Eva-Britt Sjöberg (KD) ansvarar för vård, omsorg och sociala frågor. Hon blir förvånad när hon får höra att eleverna inte pratat om det under någon lektion.

– Det blir bakläxa till skolan, säger hon.

Mia Landell tipsar om att skolan kan bjuda in representanter, helt gratis, från lässtyrelsen. Sedan tio år tillbaka har myndigheten ett nationellt uppdrag att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck av regeringen.

Under ungefär lika lång tid har Boj jobbat med problematiken. I dag är arbetet oerhört viktigt, inte minst med tanke på alla nyanlända, men även med fokus på de som bott längre i Sverige, menar Mia Landell:

– Hederskulturen uppfostrar kollektivt medan vi i Sverige uppfostrar individuellt. Det är klart att det blir en krock, säger hon.

Eva-Britt Sjöberg fortsätter:

– Jag kan förstå att man kanske håller familjen än mer tätt intill sig, när man kommer till ett så annorlunda land som Sverige.

Det är där arbetet med att sprida information om lagar och regler som gäller i Sverige blir så viktigt, menar de. I Norrköpings kommun kommer en person att anställas som jobbar med just detta.

– Vi behöver få ut kunskap, ge nya verktyg, på exempelvis familjecentralen. Någon sa att man inte kan flyga om man inte har vingar, vilket stämmer, säger politikern.

Heder

Hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig olika uttryck: flickor som måste gå direkt hem efter skolan, pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag, unga som inte får ha kärleksrelationer, som tvingas att gifta sig mot sin egen vilja. De som bryter mot familjens normer riskerar straff.

Källa: www.hedersfortryck.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!