Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Carvalho (S) vill ändra skollagen

Teresa Carvalho (S) vill ändra skollagen så att alla barn har lika stor rätt att gå i förskolan, oavsett föräldrarnas situation.

Motionerar. Det gör Teresa Carvalho (S) om att ändra skollagen så att alla barn får samma rätt till förskolan.

Motionerar. Det gör Teresa Carvalho (S) om att ändra skollagen så att alla barn får samma rätt till förskolan.

Foto: Magnus Andersson

FÖRSKOLAN2017-10-28 15:00

Som det är i dag erbjuds barn till föräldrar som exempelvis studerar, är föräldralediga eller arbetslösa en kortare vistelse i förskolan, än barn vars föräldrar arbetar.

– Även barn till arbetslösa eller föräldralediga föräldrar har behov av förskolan. Många gånger kan det då vara ännu viktigare för barnet att få delta i förskolans pedagogiska verksamhet. Därför är det rimligt att skollagen ändras så att alla barns rätt till förskola vidgas till samma omfattning oavsett om deras vårdnadshavare är förvärvsarbetare, arbetslösa eller föräldralediga, säger Teresa Carvalho, som är riksdagsledamot från Norrköping.

Hon har därför lämnat in en motion till riksdagen som handlar om alla barns rätt till förskola. Förskoleverksamhet ger barn kunskaper och förmågor som är ovärderliga, inte minst i den fortsatta skolgången, menar hon.

– Eftersom förskolan inte enbart är en förutsättning för vuxnas förvärvsarbetande, utan också tillför mycket för barnen och deras utveckling, bör alla barn ha rätt till förskola oavsett deras föräldrars tillfälliga situation, säger hon.

Enligt Teresa Carvalho larmar många kommuner om att barn som generellt tenderar att ha störst behov av att delta i förskolans pedagogiska verksamhet inte nyttjar den i samma utsträckning. Det handlar inte minst om barn till föräldrar i utsatta områden som inte talar svenska eller har ett arbete att gå till.

– Det är hög tid att skollagen går hand i hand med den kunskap vi har om förskolan betydelse. Barn är olika och behoven kan se olika ut. En utökad rätt ska således inte misstas för plikt, säger Teresa Carvalho.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!