Förskolan Önskestjärnan i Hageby har och har haft det, liksom många andra, tufft efter drygt ett år med pandemin.
– Förra veckan var 14 personal borta och en dag var alla fröknarna på en av småbarnsavdelningarna borta. Vi som är kvar håller på att gå in i väggen, säger en av de anställda som vissa dagar varken hinner gå på toaletten eller äta.
Deras önskan är att stänga ner under en period så att de sjuka hinner bli friska och de som är kvar får en stunds återhämtning för att minska risken för fler sjukskrivningar och utbrändhet.
Men det får de inget gehör för.
Folkbladet har varit i kontakt med enhetschefen Carina Brage, som säger att det är verksamhetschef som ska svara på frågor.
Verksamhetscheferna Caroline Strid och Adam Olofsson väljer att svara via mejl.
– Att flera ur personalen på en avdelning eller en förskola är sjuka i covid-19, har symptom eller väntar på provsvar samtidigt är tyvärr en verklighet i rådande pandemi och är inte unikt för denna enhet. Som en extra åtgärd erbjuder utbildningskontoret nu smittspårad personal att genomföra antigentester (snabbtest covid-19) för att personal ska kunna arbeta istället för att invänta negativt provsvar hemma. Detta skapar bättre förutsättningar för personal samt att kunna ha förskolan öppen. Beslut är även fattat att del av den öppna förskolan kommer att stängas tillfälligt. Cirka tio personer kommer att omfördelas till särskilt ansträngda enheter under perioden 17/5-11/6.
På förskolan upplever man det även som ett problem att arbetslösa och föräldralediga väljer att lämna sina barn på förskolan trots det pressade läget. Men de får inte be dem hålla barnen hemma under en period för att underlätta arbetssituationen.
– Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, får rektor eller huvudman inte göra skillnad i vädjan till vårdnadshavare utifrån typ av plats. En eventuell vädjan till vårdnadshavare sker efter noggrant övervägande och skickas till samtliga vårdnadshavare på enheten. Detta för att uppdraget är att förskolor och skolor ska vara öppna och erbjuda omsorg, utbildning och undervisning. Rektor har möjlighet att styra tiden (15 timmar) för arbetssökande och föräldralediga utifrån att skapa bästa möjliga förutsättningar för verksamheten, enligt cheferna.
– Det fungerar inte i praktiken, säger en fröken på förskolan.
När personalen har påtalat det ohållbara läget för chefen så har de fått till svar att om de inte klarar av att arbeta så får de väl sjukskriva sig.
– Beslut om tillfällig stängning av en förskola fattas av utbildningsnämndens ordförande. Detta beslut fattas efter att alla andra möjligheter för att hålla förskolan öppen är uttömda. Beslutet har sin grund i smittskyddslagen. Under pandemin har vi sett ett fantastiskt arbete från personal och rektorer i förskolan för att upprätthålla en trygg förskola med god utbildning och undervisning. Vi förstår att detta arbete under pandemin är och har varit krävande.
Flera anställda inom skola och förskola som Folkbladet har pratat med vittnar om att de blivit tillsagda att inte prata om smittläget med föräldrar eller andra om hur många som är sjuka bland personal och barn, eller arbetssituationen.
– Patientskyddslagen är tydlig med hur personal och rektorer ska förhålla sig till information och kommunikation gällande covid-19. Utbildningskontoret och kommunikationsavdelning hjälper därför enheterna med detta arbete, skriver cheferna.