Bild från förr
Tuppen var toppen!
Åtminstone för ägarna, som tjänade storkovan på den här klassiska textilindustrin i Norrköping, när det begav sig.
Sämre var det för de anställda, nästan enbart kvinnor, som fick slita hårt för brödfödan och för låga löner.
Det handlar om Norrköpings Bomullsväfveri AB, som kallades för Tuppen och som på vykortet syns till höger om den närmaste stora skorstenen. Uppe på taket skymtar en skylt av en tupp.
Bolaget grundades, enligt Wikipedia, den 13 oktober 1852 och till disponent utsågs en av grundarna, fabrikör Otto Engelke. Fabriken startade med ett 70-tal vävstolar och redan efter två år hade antalet stigit till 247. Man satsade bland annat på enfärgade mollskinn av bomullsvävnad. Vid sekelskiftet 1900 var Tuppen Norrköpings största industri.
1944 fusionerades Norrköpings Bomullsväfveri AB med den redan 1642 grundade ylleindustrin Drags AB i Norrköping.
Vid Gryts låg spinneriet och vävsalarna. Den färdiga väven transporterades till fabriken på Garvaregatan, som syns på vykortet, för behandling och beredning, exempelvis blekning, färgning och tryckning.
Här utfördes också stampning av de färdiga vävnaderna i ett bettlingsverk, vilket innebar att väven bankades med stora träklubbor.
Tuppens fabrik vid Gryts har fått annan användning, medan fabriksfastigheten vid Garvaregatan 1965 såldes till Skånska Cement, som fyra år senare rev fabriken för att ge plats åt bostadsbebyggelse.
Det här är första vykortet av två från Stadsarkivet i Norrköping, i en miniserie om Tuppens bomullsväveri.
Nästa vecka kommer ett vykort, från insidan av fabriken.