Det senaste decenniet har företagarnas inställning till företagsklimatet i Norrköping minst sagt åk berg-och-dalbana. Efter att ha firat med tårta 2010, då kommunen låg på plats 84 i hela landet, kommer placeringen 2020 bli desto dystrare. Exakt plats släpps först i höst, det som nu redovisas är företagarnas sammanfattade omdöme av företagsklimatet i kommunen.
Men något tårtfirande blir det alltså inte i år.
– Det är bedrövligt. Vi agerar och försöker men har inte lyckats ändå, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor.
Även om han är ödmjuk inför Svenskt Näringslivs siffror, vill han ändå understryka att det är ett litet antal företagare som svarar på den, jämfört med den som Sveriges kommuner och regioner (SKR) genomför, där kommunen brukar få bättre omdömen.
– Hälften av de som svarat på Svenskt Näringslivs enkät har inte ens varit i kontakt med oss. Så det är inte nödvändigtvis att vi bedöms för vad vi gör, utan för vad folk tror att vi gör.
Det företagarna framför allt lyfter fram som problematisk är upphandling, dialogen mellan beslutsfattare och kommunens service och bemötande. Här ser Reidar Svedahl att det finns saker att jobba på:
– Upphandlingsbiten är svår, men vi har duktigt folk som jobbar med det. Vi måste bli bättre på att få människor att förstå det. När det gäller service och bemötande är det något vi jobbat mycket på, men det finns förbättringspotential.
När det gäller dialogen mellan företag och beslutsfattare, menar Reidar Svedahl att det skulle behövas en större politisk enighet när det gäller företagande.
– Ett gott företagsklimat bygger på harmoni. Många företagare tycker att vi politiker skäller för mycket på varandra och har svårt att bli ense. Där man inte tycker lika skulle man bli duktigare på att framföra kritiken på ett mer konstruktivt sätt.
Moderata oppositionsrådet Sophia Jarl reagerar starkt på att Norrköping faller än en gång.
– Det är ju förfärligt att kommunledningen inte lyckas bättre. De säger att de lyssnar men det räcker inte att bara lyssna, man måste ju agera också. Hur svårt kan vara?, undrar hon.
Exempel på problem hon lyfter fram är att kommunen konkurrerar med lokala företag och att mer verksamhet behålls i egen regi. Problemet kring upphandlingar skulle kunna lösas med ett upphandlingsråd där alla parter, kommunen och företagen får ingå, menar hon.
.– Jag hoppas att jag slipper se Reidar Svedahl skylla den här nedgången på coronakrisen. Undersökningen är gjord till största del innan den akuta fasen och Norrköping tappar i förhållande till resten av Sverige, säger Sophia Jarl.
– Jag har inte nämnt viruset en enda gång. Men det kanske är symptomatiskt, att hon går händelserna i förväg och tror sig veta hur vi i kommunledningen ska göra?, svarar Reidar Svedahl på det och lyfter fram det han anser är det viktigaste arbetet just nu:
– Vi vill att det upplevda och verkliga företagsklimatet ska bli ännu bättre. Sedan vi tog makten 2014 har arbetslösheten sjunkit mer i Norrköping än i resten av landet och antalet nya jobb har vuxit. Det finns en stor efterfrågan från företag för att få etablera sig här. Så vi har varit framgångsrika och det gäller att vi kan visa det. Men vi har en läxa att göra och den jobbar vi med varje dag.