Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sundin (L) kräver att reglerna ändras

Spotify ökar med 1000 personer i New York, till 1900 anställda. En utveckling som oroar Mathias Sundin (L).

Mathias Sundin (L). Förstår att Spotify väljer att växa utomlands.

Mathias Sundin (L). Förstår att Spotify väljer att växa utomlands.

Foto:

FÖRETAGANDE2017-02-22 16:00

Men nej, det är inte att online-musiktjänstföretaget expanderar som oroar riksdagsledamoten, tillika den tidigare Norrköpingspolitikern. Det är Sveriges hållning när det kommer till personaloptionsreglerna som gäckar. För höga skatter och arbetsgivaravgifter på optionerna skrämmer bort företagarna, menar han:

– Nu ser vi det ske som Spotify varnade för förra året. De flyttar inte från Sverige, utan expansionen sker i huvudsak i andra länder. Om Sverige hade ändrat optionsregler, eller i alla fall aviserat en ändring som träffar de mest framgångsrika svenska startup-företagen, hade denna expansion kunnat ske i Sverige, säger han.

Mathias Sundin är orolig att Spotifys, och andra startups, huvudsakliga expansion kommer att ske i andra länder om Sverige inte ändrar personaloptionsreglerna. Förra året lade regeringen fram ett förslag med skattelättnader och arbetsgivaravgifter för optionerna. Regler som kan komma att träda i kraft först 2018. Men förslagen räcker inte, menar Mathias Sundin.

– De har ju rört sig i rätt riktning. Men de mest framgångsrika, som Spotify, kommer inte få ta del av de nya optionsreglerna, säger han och berättar att förslaget gäller företag som är max sju år gamla och som max har 250 anställda.

I stället vill han ha det som i en rad andra länder – där företag erbjuder de anställda optioner utan höga skatter. Går det riktigt bra kan man kvittera ut en stor summa pengar.

– Visst, man kan ju välja att bo i Stockholm där det är mörkt och kallt sex månader om året, eller i New York där man dessutom kan bli mångmiljonär om det går bra.

Skämtet i tonen till trots. Mathias Sundin ser allvarligt på situationen:

– Jag träffade en av grundarna till Spotify, Martin Lorentzon, och han framhöll att det är just optioner som är det viktiga för att kunna rekrytera personer med rätt kompetens; det är något alla företag de konkurrerar med erbjuder. Hade Sverige haft andra regler hade en stor del av de som nu anställs i New York hamnat i Stockholm, men det går inte nu.

Enligt Mathias Sundin är motargumenten att det dels blir en skatteförlust om reglerna luckras upp mer, dels att det finns risk att vissa utnyttjar systemet.

– Men då tänker man inte på att de här jobben inte hade skapats överhuvudtaget i Sverige om man inte ändrat reglerna, säger han och förklarar varför han anser att Sverige bör "ta risken" med utnyttjandet av systemet:

– Framväxten av välbetalda arbeten väger tyngre än att några få försöker utnyttja det.

Han menar att det är sorligt att se detta grova misslyckande för regeringen och Sverige:

– Ett av våra mest kända varumärken för den svenska startupframgången kommer inom kort ha sitt största kontor utomlands. Dags att vakna nu! Det kommer ske i fler bolag, säger han och drar en parallell till Kodak:

– Kodak uppfann digitalkameran, men fattade inte potentialen och var 2012 bankrutt och utkonkurrerade av digitalkameran. Låt inte Sverige ha ett sådant ”Kodak moment”.

011-200 417

Vad vill han?

Mathias Sundin (L) vill att Sverige ändrar regler kring personaloptioner så att startup-företag ska kunna locka till sig den bästa arbetskraften.

Startups

Små, snabbväxande företag med innovativa tjänster och produkter. Det är företag som skapar nya jobb, men som också ofta är drivande för att ta fram nya, smarta och mer miljövänliga lösningar.

Dessa företag har ofta en utmaning när det kommer till att få tillgång till kapital för att kunna attrahera personer med rätt kompetens och betala marknadsmässiga löner.

Personaloptioner

är ett sätt att möta den här utmaningen. De kan ge nyckelpersoner en chans att själva äga en del av företaget, ett löfte för framtiden för den som jobbar hårt i dag.

Regeringen föreslog förra året en rad förändringar kring personaloptioner, med avsikt att förenkla för företagen. Bland annat handlar det om skattelättnader och att arbetsgivaren inte ska betala arbetsgivaravgifter för optionen.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!