Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket är sig ännu likt vid Drags

Drags

Drags

Foto: Bernard Handell

Företagande2022-07-19 12:00

Tecknarens ögon

Fabriksarbetarna på väg in till ett nytt arbetspass hos Drags Aktie Bolag i Norrköping. Många bärande på en matlåda.

Adressen är Dragsgatan och fabriken var granne med det numera nedlagda fängelset.

På teckningen, del 4 i sommarserien, kan man känna igen två saker, som fortfarande finns kvar.

Dels den mörka porten, som arbetarna är på väg att gå in i, dels det vackra huset till höger.

Det är den så kallade Portvaktsstugan, som byggdes på 1870-talet och som klarat sig trots att den numera är omringad av ny bebyggelse.

Angående Drags Aktie Bolag, grundades det av Petter Speet 1642 och flyttades hit till Dragsgatan 1652.

Fabriken ödelades av ryssarna 1719, men återuppbyggdes och från 1810 var det dynastierna Lennings och Swartling som drev Drags fram till nedläggningen vid årsskiftet 1953-54.

På Drags tillverkade man framförallt uniformstyger och mest känt är att man tillverkade det blå klädet till Carl XI och Carl XII:s arméer.

Angående nedläggningsbeslutet var det den vikande lönsamheten som gjorde att företagsledningen eftersatte moderniseringen av maskinparken. 

Den 15 september 1954 kom beskedet att Drags skulle lägga ned verksamheten. Norrköpings Bomullsväfveris VD Frans H. Nilsson förklarade:

"Den anrika industrin hade under senare år specialiserat sig på damtyger och Drags har tillverkat och tillverkar tyger av så utsökt slag att de mycket väl skulle kunna säljas i de finaste varuhusen i London och Paris. Men den svenska ylleindustrin för en ojämn kamp mot den utländska konkurrensen sedan snart 30 år. Fabrikanterna i utlandet arbetar med subsidier som deras egna skattebetalare får tillhandahålla, men vi för vår del har ett tullskydd som är grundat på ett helt annat penningvärde än dagens och därför inte är något skydd alls."

Företagsledningen ansåg att driften var olönsam samtidigt som det saknades förutsättningar att ändra på detta. 

Vid nedläggningen hade företaget 133 arbetare och dessa erbjöds anställning på Tuppen. Detta ansågs inte vara ett särskilt bra erbjudande, eftersom arbetet på Tuppen ansågs vara tyngre, dammigare och dessutom lägre avlönat.

De delvis förfallna lokalerna som syns på teckningen och bilden, renoverades under sent 1980- och tidigt 1990-tal i samband med att bostäder byggdes i kvarteret. Under 1988 flyttade Ebersteniska gymnasiet in. Teoretiska tekniska utbildningar bedrevs sedan fram till 1997 då Campus Norrköping flyttade in en period.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!