Fröbergs i Lotorp har sedan starten 1879 en tidvis dramatisk historia, som rymmer försäljningssuccéer, efter att grundaren John Fröberg startat Sveriges första postorderhandel och skickat ut katalogen till Sveriges alla hushåll!
Men historien om Fröbergs innehåller också trassliga affärer under en period, vilket slutade med stor sorg i familjen.
Om detta och mycket mer berättade sonsonens son Bertil Fröberg, vid ett besök hos SPF-Seniorerna i Finspång nyligen:
– För mig är grundaren John Herman Fröberg en väldigt spännande person och en dåtida entreprenör av bästa sorten! Han hade en framåtanda och en förmåga att se möjligheter, där vi andra ser svårigheter.
Hur hamnade John Fröberg i Lotorp?
– Han föddes på Orust på västkusten och flyttade till Finspång redan som 14-åring, där han började i en handelsbod som biträde. Ägaren tyckte att unge Fröberg var så framåt, att han efter ett tag fick ta hand om ägarens filial i Lotorp.
– Men efter ett par år, ville John göra något mera och köpte en liten handtryckpress, där han kunde tillverka visitkort. Det var nog mest som en hobby, men det blev populärt och han började sälja allt fler visitkort och efter två år sade han upp sig och blev han sin egen.
1879 grundade John Fröberg Sveriges första postorderhandel och Sveriges första stämpelfabrik.
Fröbergs gjorde succé med försäljning av stämplar och visitkort, men även gratulationskort, rakknivar, hängslen, luktvatten och mycket annat. Och han annonserade och sålde varor även till USA!
Allt presenterades i Fröbergskatalogen, som näst efter bibeln ska ha varit den mest lästa boken i de svenska hemmen.
– John Fröberg insåg tidigt vikten av annonsering och Fröbergs ska i början av 1900-talet varit Sveriges störste annonsör.
Varifrån fick han sina varor till postorderkatalogen?
– Förutom det han köpte in i Sverige, importerade han också från bland annat Tyskland, England och de nordiska länderna.
Han lär ha utökat verksamheten rejält?
– Ja, han startade ett tryckeri i Norrköping, byggde en kartongfabrik, en gravyrfabrik, fiskeredskapsfabrik, en kemisk-teknisk fabrik, startade sågverk i Lotorp och Doverstorp, byggde en kraftstation och ett hotell, startade ett bageri och ett bryggeri i Lotorp, köpte in sig i en snickeri- och vagnfabrik och köpte mycket skogsmark.
– Som mest hade John Fröberg cirka 250 anställda.
Men 1908 avled John Fröberg, efter att ha tagit sitt liv. Varför blev det så?
– Jag kan tro att det till slut kanske gick för fort med alla verksamheter han hade. Han var då bara 49 år gammal och tog sitt liv "mitt i farten" och enligt en artikel i DN, berodde det troligen på en del trassliga affärer just då.
– Det visade sig också vara sant. Han hade köpt på sig för mycket i lager och han fick stora problem med verksamheten.
– Dödsfallet blev förstås tufft för familjen och för alla anställda i de olika företagen, konstaterade Bertil Fröberg.
Men företaget Fröbergs, överlevde?
– Ja, det var min farfar, John Fröberg j:r, som fick ordna upp med boutredningen och försöka rädda företaget.
– Och med god hjälp utifrån, lyckades han förhandla med banker och försäkringsbolag och reda upp det hela. Bland annat genom att sälja av alla verksamheter utanför Lotorp och även större delen av skogen.
– Men postorderfirman blev kvar och utvecklades. Sedan tog min pappa Rolle och min farbror Stig över firman fram till 1976, då firman såldes och har sedan sålts till nya ägare och företaget drivs framgångsrikt än i dag.