"Krisen inte över i Östergötland". Så inleder Svenskt Näringsliv sitt pressmeddelande om läget i de östgötska företagen under coronapandemin. Visserligen syns en vändning uppåt i ekonomin, men det kommer att ta lång tid innan allt är som innan corona slog till i våras.
Enligt Svensk Näringsliv har mer än vart tredje företag i Östergötland dragit ned på investeringarna jämfört med ett halvår sedan, och närmare hälften av företagen har sett sin produktion och eller försäljning minska under samma tid. Detta enligt en undersökning som gjorts med 250 företag i länet.
– Den minskade investeringsviljan hos företagen visar att krisen är långt ifrån över. Investeringsviljan hos företagen måste komma tillbaka igen, annars är den ekonomiska utvecklingen på sikt hotad, säger Johan Gustafsson.
Svenskt Näringslivs prognos är att BNP minskar med 4,4 procent i år för att vända upp med 3,2 procent 2021 och 3,0 procent 2022. Arbetslösheten väntas i år bli 8,7 procent och stiga till 9,5 procent 2021 för att minska något till 8,6 procent 2022. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) har antalet arbetade timmar per vecka inte varit lägre sedan 1987.
– Fallet i tillväxt är dramatiskt. Vi kommer inte tillbaka till de nivåer som rådde före krisen förrän under andra kvartalet 2022, säger Johan Gustafsson.
Krisen slår olika hårt mot olika företag och branscher. I Östergötland har många företag det fortfarande tufft, inte minst inom branscher som besöksnäring och persontransporter.
– De tidiga krisåtgärderna har i stort varit bra och har lindrat nedgången. Vissa av stöden behöver nu förlängas och förbättras medan andra kan avvecklas. Men framför allt krävs det reformer som stärker investeringsviljan och gör det enklare både att anställa och att få ett jobb, säger Johan Gustafsson.
På Svenskt Näringsliv är man tydlig med vad som krävs för att få hjulen i ekonomin att snurra snabbare.
– De tre viktigaste sakerna vi kan göra för att få fart på ekonomin igen är att sänka skatterna på arbete och företagande, öka rörligheten på arbetsmarknaden och satsa på utbildning för dem som har blivit av med jobbet under krisen, säger Johan Gustafsson.