Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företagsklimatet i Norrköping nästan sämst i landet

Norrköping faller från plats 253 till 265, alltså 12 placeringar i Svenskt Näringslivs rankning.

Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv, är kritisk till hur politikerna i Norrköping tar sig an näringslivsfrågorna.

Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv, är kritisk till hur politikerna i Norrköping tar sig an näringslivsfrågorna.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Företagande2020-09-23 16:00

Redan i våras aviserade Svenskt Näringsliv att Norrköpings kommun fallit i den senaste näringslivsrankningen. I veckan kom den exakta uppgiften. Efter sig finns nu bara 25 kommuner i hela landet, av dem en enda jämförtbart stor kommun: Gävle.

Något som får Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv, att reagera:

– Politikerna i Norrköping måste ta näringslivsfrågorna på större allvar. Det duger inte att Norrköping är en av landets sämsta kommuner att driva företag i. Norrköping är en dynamisk plats som borde ha alla förutsättningar att förbättra företagsklimatet i raketfart om politikerna bara prioriterar det, säger han och fortsätter:

– Företagen i Norrköping bidrar med över elva miljarder i skatteintäkter varje år och ett bättre företagsklimat skulle skapa bättre förutsättningar för fler företag att växa och anställa.

I våras ventilerade kommunalråd Reidar Svedahl (L) sin oro för utvecklingen i Folkbladet, men menade samtidigt att Svenskt Näringslivs undersökning bara får in svar från ett "litet antal företagare". I Sveriges kommuner och regioners (SKR) undersökning, brukar kommunen få bättre omdömen.

– Hälften av de som svarat på Svenskt Näringslivs enkät har inte ens varit i kontakt med oss. Så det är inte nödvändigtvis att vi bedöms för vad vi gör, utan för vad folk tror att vi gör, sade han till Folkbladet då.

En sak som företagarna upplever problem med är att det är svårare att komma i kontakt med kommunen nu, att handläggningstiderna är längre och att man visar mindre förståelse för företagens villkor än i andra kommuner. 

– När vi frågar företagen vad de tycker om till exempel kommunernas dialog med företagen eller deras service och bemötande tillhör Norrköping de tio sämsta kommunerna i Sverige. Det förstår ju vem som helst att det inte duger och det är klart att det inte bara drabbar de som driver företag, säger Johan Gustafsson. 

När företagen själva får välja vad kommunen ska arbeta med för att förbättra företagsklimatet, blir svaret dock minskad brottslighet och ökad trygghet. I Norrköping uppger hela 44 procent av företagen att de drabbas negativt av brottslighet i mycket eller ganska stor utsträckning. Genomsnittet i landet är 26 procent.

– Det är många som känner sig otrygga i Norrköping. Och trots att brottsligheten kostar samhället många miljarder varje år har polisen haft för lite resurser under lång tid. Fast vi har en rekordstor statsbudget satsar regeringen inget extra på rättsväsendet i år heller. Brottslighet är inte en fråga för kommunerna egentligen, men de blir sittande med problemet i knät när regeringen inte prioriterar lag och ordning, säger Johan Gustafsson.

Oppositionsråd Sophia Jarl (M) har tidigare kritiserat Kvartetten för att göra för lite för företagen. Moderaterna har lagt fram flera förslag för att gynna förutsättningarna, något Kvartetten sällan hörsammar, menar partiet.

– En sådan här mätning är ju inte facit till allt givetvis, men ändå måste den tas på ordentligt allvar. Arbetslösheten har ökat kraftigt senaste halvåret dels på grund av pandemin men också för att vi är i en lågkonjunktur. Att få detta resultat i en sådan tid är en katastrof. Kvartetten måste sluta göra sådant som inte fungerar – nu vet vi att deras näringslivspolitik inte är bra – hur de ska räta upp detta under sista delen av mandatperioden måste de själva stå till svars för, säger Sophia Jarl.

Rankningen

I årets företagsrankning gjord av Svenskt Näringsliv faller Norrköping från plats 253 till 265, alltså 12 placeringar.

Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv menar att politikerna i Norrköping måste ta näringslivsfrågorna på större allvar. 

En sak företagarna upplever som problematiskt är att komma i kontakt med kommunen. 

Många känner sig otrygga. 44 procent av företagen uppger att de drabbas negativt av brottslighet i mycket eller ganska stor utsträckning. 

Källa: Svenskt Näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!