Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tar steget ut i världen

På fredagsförmiddagen minglade det runt extra mycket folk i Svensk Licenssvetsnings ( SLS) industrilokal på Butängsgatan i Norrköping.

Ny maskin. Climeons vd och grundare Thomas Öström förklarade hur tekniken fungerar och beskrev känslan den kvällen han förstod att de hade knäckt koden.

Ny maskin. Climeons vd och grundare Thomas Öström förklarade hur tekniken fungerar och beskrev känslan den kvällen han förstod att de hade knäckt koden.

Foto: Karolina Montero Arraya

Företag2016-12-10 00:00

Bland ingenjörer, svetsare, säljare, investerare och tekniker syntes även kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och landshövding Elisabeth Nilsson.

Det som drog folk till Butängen denna dag var Företaget Climeon - en av SLS kunder - som visade upp sin nyaste maskin som omvandlar varmvatten till elektricitet. Maskinen har utvecklats och prövats i skarpt läge under några år. När Folkbladet besökte SLS och Climeon i februari 2015 fick vi se den första prototypen på maskin som sålts till företagets första kund rederiet Viking Line.

Thomas Öström är vd och grundare av Climeon.

– Affären med Viking Line har gått bra. Vi har levererat mer elektricitet än vad vi lovade i avtalet. Nu vet vi att allt fungerar in i minsta detalj och nu är vi redo att gå vidare, sa Thomas Öström där han stod framför den nya maskinen som kan leverera allt från 150 kilowatt och uppåt.

Landshövding Elisabeth Nilsson fick äran att trycka på maskinens startknapp. Hon var full av beundran över företagets tekniska framsteg. Landshövdingen är bergsingenjör till professionen och har tidigare i livet bland annat arbetat som produktionschef på metallurgisidan vid SSAB i Oxelösund. Hon knöt an till sina industriella erfarenheter i ett kort tal.

– Det stora är att ni har lyckats ta fram ett kommersiellt och klimatmässigt gångbart sätt att ta hand om lågvärdig energi. Under min tid i stålindustrin var just detta en sak som diskuterades mycket flitigt. Den högvärdiga energin är aldrig några problem, den är det alltid konkurrens om. Men den lågvärdiga energin - som till exempel varmvatten - blir ofta bara just spillvärme och spillkraft, sa Elisabeth Nilsson.

Björn Persson är regionchef för energiföretaget EON. Persson var på plats dels därför att EON genom att leverera in fjärrvärme till Climeons maskinutveckling är en viktig partner till företaget. Dels var Björn Persson på Butängsgatan för att förklara varför Climeon fått EON: s energipris E-prize.

– Det är enastående att ett litet företag i lilla Sverige har lyckats med att komma så här långt i stenhård konkurrens, sa Björn Persson.

Climeon har inlett samarbete med bland andra Sir Richard Bransons "Virgin Voyages" och det amerikanska företaget "Aligned Energy".

– Vi förstärker nu vår säljorganisation och riktar in oss flera branscher som fartyg, tung industri, kraftverk och datacenter runt om i världen, berättade Thomas Öström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!