På torsdagen firade företaget utbyggnaden av sin anläggning för havreingredienser i Kimstad. Tate & Lyle har investerat "många miljoner dollar" i sin svenska anläggning.
Det brittiska företaget, som grundades 1859 och har över 150 år på nacken, började en gång med socker för att i modern tid istället gå över till hälso- och må bra-produkter.
Tate & Lyle, med 4 200 anställda över hela världen, är en stor global leverantör av specialingredienser för livsmedels- och drycksindustrin.
Utbyggnaden i Kimstad är en del av ett globalt investeringsprogram på 100 miljoner dollar. Kapaciteten i fabriken i Kimstad har tiofaldigats sedan Tate & Lyle köpte anläggningen 2013. Pengarna har investerats i ny utrustning, som ny kvarn, och en detaljplan har tagits fram för om- och tillbyggnad. Lokala företag har anlitats för ombyggnaden. Och 22 anställda vid fabriken har fördubblats till 44.
– Vi har de senaste åren jobbat med en häftig expansion här på företaget, säger Annika Werneman, fabrikschef i Kimstad.
På torsdagen var Rowan Adams, vice vd för hela Tate & Lyle, för koncernen globalt, på besök i Kimstad och Sverige för att fira utbyggnaden här och klippa ett invigningsband.
– Att de väljer just Kimstad är så jäkla häftigt, och att det ligger så rätt i tiden, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).
En gång i tiden huserade Arla här. Efter nedläggningen 2004 flyttade forskningsbolaget Biovelop in, med sin satsning på havre. När verksamheten skulle kommersialiseras och expandera kom Tate & Lyle in i bilden, och köpte bolaget.
– Varför har vi expanderat här i Kimstad? Det har att göra med health and wellness-trenden, säger Miriam Wilkens, informationsansvarig vid Tate & Lyle.
– Kunderna tycker att det är spännande med havreprodukter, säger Henrik Schmidt, vd för Tate & Lyle i Sverige, och talar om positiva hälsoegenskaper.
Kimstads läge är perfekt för tillgång till högkvalitativt lokalt odlat havre, från Östergötland och Mälardalen.
Tate & Lyle i Kimstad bearbetar den svenska havren - en process med kvarn, mjöl och en våtprocess – för framställande av betaglukan, en löslig fiber som sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtsjukdomar, och havreprotein. Ingredienserna kan tillsättas i allt från kakor till bars och drycker. Betaglukan används också i hudvårdsprodukter, som ska göra huden mjukare.