"I fäders spår för framtida segrar". Den devisen finns ju vid Vasaloppsmålet och stämde överens med Naturskyddsföreningens senaste vandring i Finspång.
Åtminstone delvis...för man gick nämligen på den gamla kyrkvägen mellan Finspång och S:ta Maria kyrka ute vid Risinge hembygdsförening.
– Nog gick vi i våra fäders spår alltid, konstaterade Sven-Erik Pettersson i Naturskyddsföreningen, för den gamla kyrkvägen användes av Finspångsborna långt tillbaka i tiden, kanske redan på 1100-talet.
Vandringen startade vid stora parkeringsplatsen hos Finspångs golfklubb, där det också står en skylt som visar att det som är kvar av den gamla kyrkvägen startar där.
Medlemmen Ann-Britt Wrenner agerade guide under vandringen, där det blev några stopp med historisk information, innan man efter cirka tre kilometers vandring var framme vid kyrkan.
Första stoppet var nästan direkt vid golfklubben och det gravfält från järnåldern, som där finns bevarat och där det även stå en tall som lär vara mycket gammal.
Nästa stopp var vid ruinen av ett torp.
– Den här ruinen ute på fältet heter Nezlerberg och var ett torp, byggt på 1800-talet av före detta soldaten Nils Nezler. Med tiden har vi ändrat torpnamnet till Nässelberg.
Lite längre fram längs kyrkvägen passerades också torpruinen Eriksberg.
– Det var bröderna Erik och Fredrik, som byggde varsitt hus där, Eriksberg och Fredriksberg, och just Eriksberg användes under senare år som sommarstuga, men brann sedan ned under 1960-talet.
Ann-Britt Wrenner berättade också en förskräcklig berättelse, som ska ha hänt på den här gamla kyrkvägen:
– Vi kommer att passera en brant backe längs den här vägen och den kallas för brudbacken.
– Det beror på att just där ska ett brudpar ha kraschat och kört ihjäl sig, när de kom farande där med häst och vagn.
– Om det stämmer, vet vi inte, men vi får väl i alla fall hoppas att det inte stämmer. Att det bara är en skröna...
Sedan fortsatte vandringen fram till 1100-talskyrkan Sankta Maria kyrka och den alltid lika populära fikastunden, som finns inlagd i alla föreningens vandringar.
Väl framme vid kyrkan berättade Ann-Britt Wrenner om att Sankta Maria kyrka blev en träffpunkt för resande från Norrköping, Linköping och Finspång:
– Alla tre vägarna strålade samman just här vid Sankta Maria kyrka förr i tiden, vilket känns spännande att tänka sig.
Arrangemanget skedde i samarbete med Studiefrämjandet.