– Vi har ett antal olika stödformer. Dels är det ett aktivitetsmedlemsbidrag som framför allt går till idrottsföreningar. Det utgår från hur många medlemmar per aktivitet man har. Sedan har vi något som kallas utvecklingsbidrag, mer ett projektstöd. En förening kommer upp med en spännande idé och så söker man pengar från kultur och fritid för att förverkliga den idén, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Och så har vi det här som heter uppdragsstöd. Det kan vara att en förening gör någonting på uppdrag av kommunen, eller att man får ett fast stöd för att göra en viss aktivitet återkommande år efter år.
– Många av uppdragsstöden har funnits under väldigt lång tid, och avtalen är skrivna på ett sådant sätt så att för att man överhuvudtaget ska kunna göra förändringar i de här uppdragen, både vad gäller kanske nivåer på ersättningar, men också på inriktning av den verksamhet som man ger stöd till, så måste avtalen sägas upp senast sex månader innan de löper ut, säger Olle Vikmång.
Under tiden som avtalen funnits har kanske samhället, föreningarna och kommunens och nämndens mål förändrats, menar han.
– Det vi vill göra är att göra en total översyn av alla uppdragsstöd utifrån våra mål, för att se: är uppdragsstöden ändamålsenliga och om de inte är det, hur kan vi få dem att bli det?
Nu sägs alla avtal om uppdragsstöd upp, samtidigt som man inleder en process för en genomgång fram till och med i höst.
– Vi har sista åren fått in mycket tydligare målsättningar om att vi vill öka tjejers deltagande i föreningslivet och i kulturlivet till exempel, eller att vi vill ha ett ökat föreningsliv riktat mot områden som Hageby och Klockaretorpet. Då behöver vi se över de uppdragsstöd som vi ger, för att gynna de målsättningarna.
Samtidigt som uppdragsstödet sägs upp får föreningarna en blankett för att beskriva sin verksamhet. I oktober tas ett första beslut i nämnden, för fortsatt dialog fram till december då bidragsbeloppen slutligen fastställs.
– Min förhoppning är att ingen ska behöva tappa stödet, säger Olle Vikmång och säger att det snarare handlar om att identifiera en verksamhet som idag får stöd men där verksamheten inte är ändamålsenlig mot målen och därifrån ha en dialog om hur man kan styra om verksamheten för att jobba mot andra grupper.
– Det är möjligt att det finns en och annan som kommer att få fundera lite grann över vem når man med sin verksamhet.