Fredagen den 15 juli hissas flaggan Meänflaku i Norrköping, för att fira tornedalingarnas dag som inträffar när midnattssolen lyser över Tornedalen.
Flaggan hissas på tre ställen, nämligen Saltängsbron, Stadshuset och vid Rådhuset, vilket alltid sker i Norrköping och av kommunen, när det handlar om offentliga flaggningar.
Flaggan är gul, vit och blå, dess namn oavsett språk är Meänflaku. Syftet med flaggan är att meänkielitalande personer ska få en symbol att samlas under, enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund. Färgerna i den blåvitgula Meänflaku är hämtade från broderländerna Sveriges och Finlands flaggor och de symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna.
Tornedalingar säger: - ”Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden.”
Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006. Meänflaku lanserades av föreningen Meänmaa – Vårt land - första gången 15 juli 2007.
Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, finns uppskattningsvis 70 000 personer i Sverige som talar eller förstår meänkieli – vårt språk - helt eller delvis. Den största koncentrationen av meänkieli-talande finns i Tornedalen och Malmfälten.
Innan riksgränsen mellan Sverige och Finland drogs 1809 genom Torne och Muonioälven var Tornedalen ett flerspråkigt och mångkulturellt område där finska och samiska var de dominerande språken.