Egentligen tänkte Naturskyddsföreningens deltagare spana efter spännande lämningar av 1700-talets järnhantering.
Närmare bestämt vid en vandring längs den trolska Rådslaleden djupt inne i skogarna norr om Roxen.
Visst fick deltagarna veta en hel del om den gamla järnhanteringen, med rester från 1700-talet av såväl gruva, som hytta och hammare.
Det finns också en modell av en östgötsk skogsmila, som är autentiskt byggd med bordstake, tändtrumma med lock och bottenroster med luftventiler.
Men under vandringens gång, blev också de flesta deltagarna svampplockare! Det visade sig nämligen finnas massor av karljohanssvamp längs hela den sex kilometer långa vandringen.
– Det har säkert varit regnet senaste veckorna som satt fart på svampväxandet, konstaterade Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen i Finspång och tillika svampexpert.
Det hela slutade med att alla tittade efter spår både av den gamla järnhanteringen och efter de nyuppväxta svamparna!
Själva vandringen sträckte sig över cirka sex kilometer i kuperad terräng runt Hallsjön och med fikarast uppe på Huaberget.
– För det mesta har vi vandringar inom Finspångs kommun, men den här vandringen är precis på andra sidan gränsen till Linköping, berättade Sven-Erik Pettersson.
– Samtidigt tillhör de här skogarna det som vi brukar kalla för Hällestads bergslag och den finns ju till stora delar inom Finspångs kommun.
Angående Rådslaleden anlades den 1989 via samarbete mellan Vreta Klosters hembygdsförening, Domänverket och Skogsvårdsstyrelsen.