Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Järnvägen förr i tiden i Finspång

Lokstallarna i Finspång. Byggnaden är borta sedan länge, så fotografiet berättar om en järnvägstid som fanns i Finspång för länge sedan.

Lokstallarna i Finspång när det begav sig. Förutom personalen, syns även två lok och ett par vagnar.

Lokstallarna i Finspång när det begav sig. Förutom personalen, syns även två lok och ett par vagnar.

Foto: Okänd

Föreningsliv2023-03-20 09:00

Bilder från förr

Lokstallarna låg någonstans där CNG och Bergska gymnasiet finns idag och förutom personalstyrkan, ser man också ett par lok och ett par vagnar på bilden.

Det är ju en del gamla hus från järnvägstiden kvar fortfarande bakom skolbyggnaden. Bland annat ett hus där ångbåten Kristina förvaras under vintertiden, där den regelbundet renoveras och upprustas av eldsjälar från Siemens personalklubb Stalklubben.

Två av dagens gamla bilder visar vyer från Finspångs järnvägsområde. På den ena ser man järnvägsstationen med personal uppställda på perrongen och på den andra skymtar man spåren vid infarten till järnvägsstationen, med sjön Skuten till höger.

Att hälsningen på det här vykortet är skrivet på framsidan, kan tyda på att vykortet är skickat före 1905. Fram till dess var man nämligen tvungen att skriva hälsningen på framsidan, då endast adressaten fick skrivas på baksidan. 

Vi har även plockat med en bild från tiden då man kunde se tåg på Bruksgatan i centrala Finspång. På den här bilden kommer ett tåg, fullastat med stålaluminiumlina från Finspongs Metallverk i bakgrunden.

Tilläggas kan att i Norrköping finns fortfarande de gamla halvrunda lokstallarna kvar bakom ruinen efter Johannisborgs slott på Saltängen. I lokalerna huserar bland annat föreningen Stambanans vänner, som har ett antal lok och annan järnvägsmaterial i lokalerna. Frågan är dock hur och om föreningen kommer att överleva i samband med byggandet av Ostlänken?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!