Skogen närmast Finspångs golfbana, nästan tömdes på god matsvamp i helgen!
Detta sedan över 20 deltagare från Naturskyddsföreningen i Finspång, finkammat terrängen på svamp.
– Jag är imponerad över hur mycket svamp ni har hittat, sa svampkonsulenten Anki Arvidsson, när alla kom ut ur skogen igen med sina välfyllda svampkorgar, efter nästan två timmars svamputflykt.
Efteråt samlades man i föreningens hus Trumslagartorpet, mitt på Finspångs golfbana.
Därinne spred deltagarna förväntansfullt upp sin svampskörd på ett stort bord, för en grundlig genomgång av konsulenten Anki Arvidsson, med assistans av svampexperten Sven-Erik Pettersson.
– Tyvärr är det lite ont om kantareller, som ju de flesta tycker mest om att plocka, konstaterade Anki Arvidsson. Men istället finns det en hel del annan svamp, däribland god matsvamp, som man kan plocka med sig hem.
Med en titt på uppläggningsbordet, kunde man konstatera att det samlats in en hel del karl johansvampar, liksom riskor, soppar och kremlor.
– Förutom att man förstås ska titta på svampens utseende efter olika kännetecken, kan man också lukta och smaka på svampen, om man är osäker på vad det är för sort, fastslog Anki Arvidsson.
Förutom att Anki Arvidsson identifierade svamparna, lämnade hon också flera tips om hur man bäst lagar till svampen, när man kommer hem.
Tilläggas kan att en del av deltagarna faktiskt lyckades hitta några exemplar av skogens guld, i form av kantareller.
– Åtminstone så det räcker att steka till en kvällsmacka, konstaterade Bosse Eriksson, en av deltagarna, belåtet.