Plötsligt började en massa rök bolma upp ur kolmilan.
Det var Norrköpingsföreningen Skog och ungdom, som just satt fyr på ännu en kolmila i Magnehuls naturreservat när Rejmyre.
– Nu är det bara att vänta i tre dagar, så ska det finnas kol inne i milan, konstaterade Georg Anderssson från föreningen.
Ett antal åskådare hade kommit för att se det här hantverket, med anor från 1600-talet, då vallonerna införde det i Sverige.
– Det här är min 13:e kolmila här i Magnehult, fastslog Georg Andersson samtidigt som han såg till att upphettningen av milan fortskred som det var tänkt.
Vad händer sedan med kolen?
– Den säljer vi och inkomsterna går till föreningen och den här kolen brukar gå åt snabbt, eftersom kolmilekol från lövträd är den bästa tänkbara till grillning, sa Georg Andersson.
– Och det mesta jag vet om kolning lärde jag mig av kronojägmästare Allan Jacobsson från Rejmyre, som var utbildad kolare och som jag kolade tillsammans med sedan 1993.
Under tiden som kolmilan fick fart, var Naturskyddsföreningen i Finspång på plats och bjöd alla på nystekta kolbullar!
– Vi lade in den här kolningen hos Skog och ungdom som en utflykt för våra medlemmar och lovade samtidigt att bjuda på kolbullar, sa Lena Pettersson som skötte om tillagningen av kolbullar, som består av mjöl, salt, vatten och fläsktärningar. Och så gärna lite lingon på det!
Bland åskådarna fanns förre fotbollsstjärnan och tränaren Kent Karlsson:
– Jag känner en som är med i föreningen och tycker det är spännande att se när de sätter fyr på kolmilan, sa Kent Karlsson.