Björn Eriksson i Finspång om kontantupproret

Förre landshövdinen går i täten för kontanteras bevarande i framtiden.

Förre landshövdingen Björn Eriksson drog fullt hus när han gästade SPF i Finspång.

Förre landshövdingen Björn Eriksson drog fullt hus när han gästade SPF i Finspång.

Foto: Sören Boström

Föreläsning2019-11-30 14:00

Nyligen var förre landshövdingen Björn Eriksson tillbaka i Östergötland. Närmare bestämt hos SPF Seniorerna i Finspång, för att argumentera för kontanternas bevarande i framtidens samhälle.

– Jag har absolut inget emot kontokort, jag älskar kort som många andra. Och jag skulle inte drömma om att ta med en bunt sedlar, när jag går och köper en kostym, sa Björn Eriksson, som är talesman för det så kallade Kontantupproret, som kämpar för kontanternas bevarande.

– Men jag och många med mig, vill ha kvar kontanterna som ett fortsatt komplement till kontokorten. Inte minst för äldre och en del handikappade människor, som har problem med korthanteringen.

Hur är läget just nu för kontanterna?

– Både bra och dåligt, säger Björn Eriksson. Det dåliga är att många myndigheter jobbar för att kontanterna ska försvinna och de flesta bankkontor hanterar ju inte pengar längre. Något jag tycker är helt fel, eftersom kontanter fortfarande är ett legalt betalningsmedel.

– Det positiva, fortsätter Björn Eriksson, är att motståndet mot kontanter, håller på att svänga lite. En del myndigheter har börjat förstå att en miljon människor är beroende av kontanter som betalningsmedel.

Angående Kontantupproret önskar man att det borde finnas en offentlig aktör, som ska stå som garant för att kontanter ska vara tillgängliga även i framtiden.

–  Det är många som stöttar Kontantupproret, poängterar Björn Eriksson. Bland annat Hela Sverige Ska Leva, PRO, SPF, Sveriges Hembygdsförbund, Sveriges Konsumenter,och Småföretagarnas riksförbund.

Björn Eriksson klarade av föredraget i Finspång om Kontantupproret, utan någon mikrofon...
Björn Eriksson klarade av föredraget i Finspång om Kontantupproret, utan någon mikrofon...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!