Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Om vår syn på badkläder

Badkläder kan vara en bra värdemätare av samhälleliga värderingar och synen på kroppen historiskt. På måndag kommer Marianne Larsson, fil dr i etnologi till Stinsen för att berätta om ett spännande ämnen.

Badklädseln och synen på nakenhet har förändrats över tid.

Badklädseln och synen på nakenhet har förändrats över tid.

Foto: Johan Heikensten

Föredrag2019-05-03 20:00

Föredragsserien Retro har hållit på ett tag nu och brukar innehålla intressanta föreläsare som ger historiska perspektiv på de mest vitt skilda ämnen. Nu har turen kommit till badkläder – något som varit sprängstoff i vissa tider och är det fortfarande på vissa platser (bikini var exempelvis förbjudet i USA fram till 1965). Det är också det sista Retro för säsongen.

Namnet på föredraget är "Badkläder, badbrallor och bikinis – en kroppslig kulturhistoria" och äger rum på Stinsen på måndag kväll (6 maj). Föredraget hålls av Marianne Larsson, fil dr i etnologi och intendent vid Nordiska museet i Stockholm med fokus på kläder, kropp och friluftsliv. Hon har också skrivit en bok i ämnet: nämligen boken "Män i baddräkt – en kroppslig kulturhistoria."

I beskrivningen av föredraget står att läsa: "Badkläder är ett spännande ämne eftersom det ställs stora krav på form och material. Plaggen ska både skyla kroppen och visa upp den, tåla vatten och sol, inte krympa och inte töja sig. Oavsett modets svängningar ska bäraren känna sig fin i vått och torrt.".

Så lagom till att badsäsongen anas någonstans där framme kan man alltså få ett breddat perspektiv på det här med badkläder och synen på kroppen: på Stinsen, måndag. Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Kulturkontoret i Söderköping; entrén är fri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!