Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

18-årsgräns – men svårt att verifiera

18-årsgränsen finns där, men är inte helt enkel att verifiera. Föräldraansvar och sunt förnuft gäller menar Diyar Kizil, verksamhetsansvarig Qick scooters.

Man hyr och stänger av i appen.

Man hyr och stänger av i appen.

Foto: Carolina Nilsson

Fordonstjänster2021-01-02 08:00

Det är företaget som Karins dotter hyrde elsparkcykeln på. På frågan hur en person som är under 18 år kan hyra en sparkcykel, svarar Diyar Kizil så här:

– Elsparkcyklar klassas om vanliga cyklar, så det är helt lagligt att använda även om man är under 18 år. Men det strider mot våra användarvillkor. När man laddar ner appen, måste man godkänna våra användarvillkor och där står det tydligt att det är 18-årsgräns. 

Han säger att det i dagsläget är svårt att ha en teknisk lösning där åldern verifieras på rätt sätt.

– Därför blir det att jobba i efterhand, med att till exempel stänga av användare. 

Har det hänt?

– Ja. Föräldrar har kontaktat vår support när de märkt att deras barn laddat ned appen och hyrt, och sagt att de vill att vi ska stänga av deras användare, säger Diyar Kizil.

Han poängterar att det handlar om att använda sunt förnuft när man hyr, när det handlar om hur man kör, var man parkerar och att man inte får åka mer än en person på elsparkcykeln. 

– Det är därför vi satt 18-årsgränsen. 

Så det är en person per sparkcykel som gäller?

– Ja. Dels finns det en totalvikt som inte får överskridas, dels är det trafikfarligt. Den är byggd för en person, så det ska inte vara fyra fötter på den. a

För barn som är 15 år och yngre, gäller dessutom hjälmtvång. En annan anledning till att scooterföretag sätter 18-årsgräns.

– Det blir väldigt svårt att kontrollera att de som åker använder hjälm, säger Diyar Kizil.

Så var det betalningen, och att inte kunna avsluta hyrturen när man kommit utanför röd zon. Det sistnämnda ska egentligen inte gå, för när man passerar gränsen ska scooterns gps slå till och scootern stängas av. 

– Men händer det ska man kontakta supporten, säger Diyar Kizil.

I appen finns olika prismodeller och genom dessa fyller man på sitt konto i appen från kortet man anslutit. Tar pengarna slut, kan man dock åka vidare. Sedan debiteras man för mellanskillnaden från sitt bankkonto.

– Det är för användarupplevelsen. Att scootern inte stannar tvärs, och du måste fylla på. Men det är ett eget ansvar att ha koll på att man har pengar på kontot, och att man avslutar sin ride. 

Om man glömmer avsluta då? Kan pengarna ticka på i all oändlighet?

– Det tickar ju på. Men om man glömt stänga av kan man kontakta vår support så kan vi se om scootern stått stilla och lösa det, säger Diyar Kizil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!