Reglerna är en anpassning till EU-lagstiftningen och träder i kraft 20 maj i år.
En av förändringarna är att slutsiffran i registreringsnumret upphör att styra när det är dags för besiktning.
– Slutsifferstyrningen var något som kom på 60-talet för att Bilprovningen skulle ha en jämn fördelning över året, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.
Nu ser förstås verkligheten annorlunda ut med en privatiserad marknad och en mängd olika aktörer som slåss om kunderna.
Och systemet med att behöva besikta bilen under en bestämd femmånadersperiod, som länge varit fallet, har också haft vissa brister menar Hans.
– Det kan vara lite besvärligt ibland om du till exempel har en bil som inte är lämplig att ta ut på vintern eller om du är pensionär och åker till Spanien med din husbil en längre tid.
Nu får bilägaren större frihet och väljer själv när bilen ska besiktas.
Enligt de nya reglerna ska personbilar och lättare lastbilar istället besiktas senast 14 månader efter den senaste besiktningen.
– Vi tror att det här blir enklare att hålla reda på och ska du till exempel göra en längre utlandsresa kan du besikta bilen innan du åker så att den är godkänd.
Helt nya bilar ska besiktas senast 36 månader innan de togs i trafik första gången och andra gången senast 24 månader efter den första besiktningen. Därefter är det 14 månader som gäller.
– Att personen själv bestämmer när besiktningen ska ske är inget nytt egentligen. Vi har redan haft här systemet i många år för motorcyklar och släpvagnar. Det är bara att det förs över på personbilar och lätta lastbilar nu.
Vissa fordon får i och med det här ett nytt datum för nästa besiktning och i glappet mellan de nya och de gamla reglerna gäller det för bilförare att se upp så att deras bilar inte får körbud.
I Östergötlands län får drygt 25 000 fordon en förändrad besiktningsperiod och ligger därmed i riskzonen för körförbud.
– De som är i riskzonen är oftast nyare bilar som fått en längre besiktningsperiod. Det styrs av när de är tagna i trafik. Som mest har det kunnat bli 42 månader som man kan vänta i vissa lägen, men nu blir det 36 månader för alla så vissa får sin period kapad, säger Cassepierre.
Transportstyrelsen uppmanar nu alla fordonsägare att kontrollera vilket datum som gäller för dem och har tagit fram en tjänst på sin webbplats där det lätt kan kollas.