En mycket populär fond, med en dramatisk bakgrund.
Det handlar om Renströmska fonden i Regna, som varje år delar ut stipendier till skolungdomar samt ett bidrag till äldre personer bosatta i Regna.
– Skolungdomar som är mantalsskrivna i Regna kan ansöka om stipendier till varje år som de går en högre utbildning, berättar Bengt Eriksson, som är kassör i stiftelsen Renströmska fonden.
Och när det gäller pengarna till de äldre i Regna?
– Förr sa man att alla som var "gamla och fattiga" kunde söka pengar ur fonden, men det har med åren blivit lite "skämmigt" att kallas för gammal och fattig. Så numera bjuder vi in alla som är 75 år och äldre i Regna till något roligt event, typ en pubafton eller någon resa, berättar Bengt Eriksson.
– Också en populär aktivitet, som brukar kunna samla cirka 60 deltagare varje år.
Hur mycket pengar delar ni ut?
– Det brukar bli cirka 150 000 kronor per år, varav två tredjedelar går till stipendier till skolungdomar och en tredjedel till äldre i Regna. Allt enligt det testamente som Nils Renström skrev 1809.
Här är alla skolstipendiaterna för 2022 som fick 5 000 kronor vardera:
Lisa Strömblad, Karin Öberg, , Veronika Manfredsson, Joel Eriksson, Maya Håkansson, Sonnie Karlsson, Oskar Ingelöf, Theodor Hallström, Dana Ketunena, Jacob Pettersson och Johan Öberg samt Frida Öberg som fick 1 250 kronor.
Angående dramatiken bakom den här fonden, saxar vi följande från tidningen Östergötlands Veckoblad den 14 januari 1898:
"Nils Renström, som ägde gästgiveriet i Hällestad, ska ha uttryckt sig vanvördigt om änkedrottningen (Sofia Magdalena) i samband med att hon skulle passera Hällestad under en resa.
"Det där är majestätsbrott och kan kosta dig nacken", ska då länsman, som var på plats, ha sagt.
Något som troligen aldrig hade hänt. Men Lars, en släkting till Renström, som ville ärva Renströms gästgiverigård i Hällestad, skrämde Renström så pass att han fick Renström att flytta iväg till ett dårhus, Danvikens hospital nära Stockholm, för att slippa risken för halshuggning.
För som släktingen sa att "Om du är på ett spetal, där de har såna som ä tokuga, då ginge farbror allt fri, för såna tar di aldrig".
I och med Renströms flytt trodde sig Lars ha ärvt gästgiveriet, men där fick han tji. För på hospitalet rådde läkarna Renström att stifta en donation via ett testamente.
Så blev det och strax därefter dog han på hospitalet.
Släktingen Lars gick alltså miste om arvet och istället levererar Renströmska fonden sedan början av 1800-talet pengar årligen till både skolungdomar och äldre i Regna!
Varför testamenterade han sin förmögenhet till Regna församling och inte till Hällestads församling?
– Han var född i Regna och det var orsaken till att han ville donera sin kvarlåtenskap till Regna församling. Sedan den tiden och än idag får fonden intäkter från arrendet för gården i Hällestad inklusive avkastningen av skogen, som också ingår i donationen.
Vem är det som beslutar om utdelningen?
– Det är fondens styrelse, där jag själv alltså är kassör och där kyrkoherden i Regna församling enligt testamentet, alltid ska vara ordförande. Men eftersom Regna församling numera ingår i Finspångs församling, är det den kyrkoherden, idag Pär Österlund, som är ordförande för fonden.