Folktandvården ställer in besök

Från och med april kommer Folktandvården enbart utföra akuta och nödvändiga behandlingar – alla övriga besök avbokas. Detta för att kunna stötta sjukvården med resurser under den pågående coronakrisen.

På onsdagen fattade tandvårdsdirektören i Region Östergötland beslut om att Folktandvårdens verksamhet ska begränsas. Endast akuta behandlingar och annan nödvändig vård kommer att utföras. Beslutet gäller från den 6 april och fram till den 30 juni. De patienter som har andra besök inbokade kommer att få dessa avbokade. Bakgrunden till beslutet är att coronapandemin lett till ett ökat behov av skyddsutrustning och lokaler inom sjukvården, uppger Folktandvården i ett pressmeddelande.

– I det läget känns det inte ansvarsfullt av oss att använda regionens resurser till vård som inte är strikt nödvändigt, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör, i ett uttalande.

Många medarbetare inom Folktandvården är nu också sjukskrivna. På onsdagen uppgavs frånvaron ligga på 19 procent, vilket är mycket högre än normalt. Efter det nya beslutet är det tänkt att den personal som är på plats ska kunna arbeta på ett mindre antal kliniker och där utföra den akuta och nödvändiga tandvården.

Folktandvården vill understryka att patienter fortsatt kan känna sig trygga.

­– Om din tid blir avbokad betyder det att din situation är stabil nog för att vården ska skjutas upp. Du kommer att få en ny tid när coronakrisen har blåst över, och du kan känna dig trygg med att tandvårdspersonalen prioriterar dig rätt utifrån din nuvarande munhälsa, säger Anna Carin Dahlgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa