I början av 1980-talet köpte Inge Lindbergs pappa mark och flera fastigheter i Folkström, som ligger fem kilometer norr om Grytgöl. Sedan 15 år tillbaka sköter Inge om dammen ideellt och ser till att flödet hålls på lämpliga nivåer. Han äger också den mark där dammen står.
– En tjänsteman på länsstyrelsen bad mig öppna dammluckorna för att de skulle göra olika mätningar. Jag trodde det var för att få en förståelse för hur det ser ut här. Men länsstyrelsens inställning är att dammluckorna ska vara öppna hela tiden, alternativt att dammen ska bort. Detta bara för att jag inte har något tillstånd. Men dammen har funnits sedan 1600-talet, berättar Inge Lindberg och skakar på huvudet.
Emmaåns vattennivå på just den här sträckan brukar vara betydligt högre än vad det är i dagsläget.
– Nu är det ändå en del vatten kvar på grund av att det regnat en hel del. Men det ser ändå förskräckligt ut. Här brukar kanotisterna åka på sommaren. Det kommer inte att gå och bryggorna som finns är långt ifrån vattnet, säger Roger Ströberg, som har en sommarstuga som förut låg närmare åns vattenlinje.
Representanter från länsstyrelsen i Östergötland har inspekterat dammen i Folkström två gånger och länsstyrelsen har också en dialog med Inge Lindberg.
– Vi väljer ut ett antal dammar varje år i länet där vi kontrollerar om de har tillstånd och om det finns ett tillstånd att villkoren i det tillståndet följs. I det här fallet finns det inget tillstånd. Vi bad Inge öppna dammluckorna så vi kunde inspektera konstruktionen. Det vi gör nu på länsstyrelsen är att diskutera vilket beslut vi ska ta. Ett förslag till beslut kommer inom några veckor och då har Inge Lindberg chans att yttra sig över det. Först efter det fattar vi vårt slutliga beslut, förklarar Linnea Holmstrand, byrådirektör vid länsstyrelsen i Östergötland.
Norrköpings flugfiskesällskap har i en skrivelse till länsstyrelsen i juni 2016 beskrivit förhållandena på följande sätt: ”Folkströmsdammen dämmer en stor del av Emmaån mellan Folkström och sjön Lyren”.
Detta gör enligt flugfiskesällskapet att fisket och förutsättningarna för en reproducerande öringstam försämras på grund av dammen. Flugfiskesällskapets skrivelse har sedan tagits tillbaka från länsstyrelsen och är inget föreningen idag vill kommentera.
– Deras skrivelse har ingenting med vår kontroll att göra. Det här var en planerad kontroll som vi skulle gjort oavsett flugfiskeföreningens skrivelse. Sedan väger vi in olika aspekter i vårt förslag till beslut. Länsstyrelsen har också haft personal på plats för att se över hela kulturmiljön i närheten av dammen, säger Linnea Holmstrand.
Ett tillstånd för att reglera en damm ska sökas hos mark–och miljödomstolen och kan bli en mycket dyrbar historia. Något som skulle kosta Inge Lindberg flera hundratusentals kronor och det är ändå inte säkert att han får något tillstånd.
– Det är ingenting jag har råd med och dessutom så kanske dammen måste byggas om för stora belopp för att uppfylla de krav som finns. Under årens lopp har jag tagit pengar ur egen ficka för att reparera den när det har behövts, säger Inge med besvikelse i rösten.
Är det inte bra att någon vill sköta dammen ideellt?– Vi utgår från miljöbalken i vår tillsyn. För en sådan här vattenverksamhet krävs det ett tillstånd, det är vår utgångspunkt. Det vi tycker är viktigt i ett sådant här ärende är att ha en bra dialog och ta in så mycket information som möjligt.
Vem ska sköta dammen och vattenregleringen i Folkström om inte Inge Lindberg gör det?– Jag kan inte föregå vårt beslut och ge mig in i en sådan diskussion.
Hur har det varit på andra platser där länsstyrelsen fattat beslut och det inte funnits något tillstånd?– Jag kan inte säga något generellt eftersom varje damm är unik.
Inge Lindberg är inte imponerad av länsstyrelsens agerande.
– Nej, verkligen inte. Så länge det inte finns något beslut så kommer jag att fortsätta ta hand om regleringen av dammen och se till att vattennivån blir vettig på den här sträckan.