Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folknykterhet i Folkström

Alkoholdebuten sker allt tidigare bland ungdomar i Finspång. Det berättade Lena Klavestrand på Beroendeenheten i Finspång då hon talade under Folknykterhetens dag i Folkströms kyrka i går.

Lena Klavestrand, Beroendeenheten, berättade att alkoholdebuten sker allt tidigare bland ungdomar i Finspång. 
FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Lena Klavestrand, Beroendeenheten, berättade att alkoholdebuten sker allt tidigare bland ungdomar i Finspång. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Foto:

FOLKSTRÖM2004-05-21 06:00
Enligt en mångårig tradition uppmärksammas Folknykterhetens dag i Folkströms kyrka varje år, ett arrangemang som Hällestads församling och Hällestads MHF står bakom. Dagen inleddes med en dopgudstjänst och predikan av prästen Göta Johansson. Lena Klavestrand, som jobbar som behandlingsassistent på Beroendeenheten i Finspång, var dagens gäst. Hon berättade dels om Beroendeenhetens verksamhet, dels om hur läget vad gäller alkoholkonsumtion och droger ser ut just nu i Finspång.
- Tyvärr är det inget glädjande jag har att komma med. Det är till och med lite allvarligare än vad vi inom socialtjänst, polis och skola har befarat. I dag tycker ungdomar att det är okej med alkohol och tyvärr tycker även många föräldrar att det är okej, inledde Lena Klavestrand.

Tidigare alkoholdebut
Hon berättade att alkoholdebuten sker allt tidigare, den har nu sjunkit till 13-årsåldern.
- Om debuten sker före 18 års ålder blir det allvarliga skador och det beror på att organen inte har utvecklats färdigt, förklarade Lena Klavestrand.
Hon berättade också att ungdomarna dricker allt mer när de dricker. Hon menade också att både ungdomar och vuxna i dag vågar testa mera och att det kommit många nya droger som man ännu inte vet så mycket om.
- Det väller in Extacy-tabletter i Finspång, förklarade Lena Klavestrand.

Sätta gränser
Hon uppmanade till försiktighet vid krogbesök eftersom dessa tabletter kan läggas i glas utan att man märker det. Lena Klavestrand kom också med idéer på vad som kan göras för att försöka ändra trenden med den tidiga alkoholdebuten och droganvändandet.
- Alla vuxna i dag behövs. Ta Bergslagsnatta till exempel, då behöver vi fler vuxna som är ute. Föräldrar måste också våga vara föräldrar. Man måste våga vara obekväm och obehaglig, man måste säga nej och sätta gränser, sade hon.
Hon uppmanade till att vara noga med att se och bry sig om sina barn och vara uppmärksamma på deras hälsa.

Ökat spelberoende
Beroendeenheten är ett samarbete mellan kommunen och landstinget. Till enheten kan man komma på lite olika sätt. Det kan vara privatpersoner som själva här av sig eller det kan ske via socialförvaltningen, länsstyrelsen eller polisen. Här erbjuds exempelvis samtal, rådgivning och motivationskurser. Man hjälper anhöriga och barn som har föräldrar med missbruksproblem.
- Det vi ser hos oss på Beroendeenheten är att antalet högkonsumenter har ökat och vi ser också att spelberoendet har ökat, sade Lena Klavestrand.
Folknykterhetens dag avslutades med fika, i gröngräset utanför kyrkan för dem som så önskade. Cirka 50 personer deltog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om