Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Villkoren före lönen

ENGAGERADE. Sveriges sjuksköterskor visar prov på engagemang – både politiskt och i sin dagliga arbetsmiljö.

ENGAGERADE. Sveriges sjuksköterskor visar prov på engagemang – både politiskt och i sin dagliga arbetsmiljö.

Foto:

FOLKBLADET LEDARE2017-07-18 06:15

I de två uppmärksammade arbetsplatskonflikter som präglat sommaren har en hel del av det allmänna samtalet kommit att kretsa kring lön. Vad tjänar en sopåkare, och vad är hen egentligen värd? Vad tjänar en hamnarbetare, och vad är hen egentligen värd?

Det är en lika enkelspårig som tröttsam diskussion. Vi vet alla att löner inte sätts utifrån vad någon är värd att tjäna, utan efter vad någon är beredd att betala för att få ett arbete utfört. Lika tröttsam som diskussionen är de ständiga jämförelserna med andra grupper i samhället – nästan alltid sjuksköterskor, lärare och poliser – när vi alla också är mycket väl medvetna om att sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhuset inte skulle få en krona mer betalt för att hamnarbetarna avstod en löneökning.

På samma sätt tycks det som om det de senaste åren har blivit någon sorts universalrecept för att höja ett yrkes status att helt enkelt höja lönerna; med en skjuts i lärarlönerna, verkar en del tro, kommer fler välja att bli lärare, och mer meriterade studenter att välja lärarutbildningen.

I någon mån är detta sant – lönen är en viktig faktor när människor väljer utbildning och sysselsättning, och får man inte tillräckligt betalt stannar man inte hur mycket man än älskar sitt jobb. Men lönen är långtifrån allt.

Det viktigaste i yrkeslivet är för de allra flesta att trivas på sin arbetsplats och med sina arbetsuppgifter. Att kunna utföra sitt arbete med stolthet, och känna att man räcker till.

Därför kan vi inte stirra oss blinda på lönenivåer när vi funderar på hur vi ska uppfylla vakanserna inom bristyrkena. Det handlar minst lika mycket om att etablera en arbetsmiljö som det är möjligt att prestera och trivas i – en förlossningsvård där barnmorskorna både har tid att gå på toaletten och att ge den födande kvinna den uppmärksamhet hon behöver.

Gör vi det inte spelar det inte någon roll hur många barnmorskor, sjuksköterskor och poliser vi utbildar och lockar till yrket i alla fall. Efter några år försvinner de i alla fall, och kvar står vi med med ett viktigt jobb som inte blir gjort.

FOLKBLADET LEDARE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!