Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem ska förlösa barnen?

Barn föds varje dag på året, även på midsommarafton. Men vem ska bemanna framtidens förlossningsavdelningar, om arbetsvillkoren inte förbättras och barnmorskorna inte kan garanteras en ordentlig semester?

Foto: KLARA WESTBLOM / TT

Folkbladet ledare2014-06-20 08:10

Det är lätt att känna sympati för de barnmorskor på Vrinnevisjukhuset som har fått sina semestrar delade och flyttade, som Folkbladet har rapporterat om den senaste veckan. Semestrar som tidigare beviljats av sjukhusledningen ställdes plötsligt in med hänvisning till patientsäkerheten - och även om det är ett tungt vägande skäl, så är det inte svårt att inse vad en sådan ändring ställer till med för den som har bokat en resa, eller för barnfamiljer som planerat sina semestrar tillsammans.

Sommarsemestern är för många människor någonting heligt, som man planerar för och ser fram emot länge, och det är också en historisk landvinning för arbetarrörelsen i Sverige. Man skulle kunna beskriva det svenska 1900-talet med avstamp i fem årtal:

- 1938, två veckors betald semester.

- 1951, tre veckor

- 1963, fyra veckor.

- 1978, fem veckor.

Därför måste rätten till en sammanhängande semester respekteras. Men det är också viktigt att peka på att Vrinnevisjukhusets ledning naturligtvis inte ändrar sina anställdas semester på pin kiv. Det är svårt att hitta sommarvikarier inom vården, och särskilt förlossningsvården lider under delar av året av stor brist på barnmorskor.

Anledningarna till det är flera - socialdemokraterna har länge pekat ut att antalet platser på barnmorskeutbildningen måste öka. En sådan ökning är nu på gång, men i ljuset av de stora pensionsavgångar som väntar är det tveksamt om den hinner få effekt i tid, och om den räcker till.

En annan fråga som måste lösas är hur man ska få utbildade barnmorskor att vilja och orka stanna i yrket. Jag har själv arbetat som vårdbiträde på en förlossningsavdelning, och vet både vilken glädje och stolthet barnmorskorna känner för sitt yrke och hur hårt och slitsamt det är. Det senaste året har Sveriges barnmorskor organiserat sig i Barnmorskeupproret, för rimliga löner och rimliga arbetsvillkor.

Det är krav som Sveriges politiker måste lyssna på, både för personalens och för patientsäkerhetens skull. Och vem ska egentligen vilja förlösa framtidens barn, om man inte ens kan förvänta sig en ordentig semester?

FOLKBLADET LEDARE

Svårigheten att hitta sommarvikarier i vården är ett tema som återkommer varje år, och ingenstans är det så svårt att organisera semestern som på landets förlossningsavdelningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om