Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reinfeldt mot EU

Nå, den svenska säsongen är på väg att ta slut, och om Fredrik Reinfeldt ser sig om efter andra alternativ går det inte att klandra honom för det.

Foto: Eric Vidal

Folkbladet ledare2014-06-10 07:27

Jean-Claude Juncker var EPP:s, den partigrupp som Moderaterna tillhör i Europaparlamentet, kandidat till posten som kommissionsordförande. Det kan man ha olika åsikter om: Till exempel kan det verka underligt att en av EU:s tydligaste federalister står som vinnare i ett val där EU-kritikerna haft vind i seglen.

Det verkade i alla fall Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycka när han igår tog emot Englands, Hollands och Tysklands regeringschefer på Harpsund. När mötet annonserades i maj menade Reinfeldt att det främst skulle handla om ekonomiska reformer - men i SVT igår medgav han att han hade invändningar mot hur valet av Juncker gått till.

Det är alltså ingen högoddsare att frågan om ordförandeskapet i EU-kommissionen var ett hett samtalsämne för regeringscheferna i går kväll - och ur svensk synvinkel är det särskilt intressant: I dagarna har ett rykte gått om att näste kommissionsordförande skulle kunna bli just Fredrik Reinfeldt.

Själv säger han i SVT: "Jag är helt inriktad på att bli omvald som statsminister i september." Det verkar, med tanke på Moderaternas opinionssiffror, osannolikt - och om man i dessa fotbollstider ska göra en jämförelse, så låter statsministerns svar som det alla fotbollsspelare svarar på frågan om de inte ska byta till en större klubb: "Jag tänker inte på vad som händer efter säsongen, jag fokuserar bara på nästa match."

Nå, den svenska säsongen är på väg att ta slut, och om Fredrik Reinfeldt ser sig om efter andra alternativ går det inte att klandra honom för det. Det man kan klandra honom och de andra regeringscheferna för är hur de hanterar processen att utse en ny kommissionsordförande.

Det nya systemet skulle öka intresset och göra EU-valet öppnare. Toppkandidaterna kampanjade i medlemsländerna - och fast deras genomslag inte blev stort, så måste man visa respekt för vad medborgarna förespeglats. Annars riskerar man att dra ett löjets skimmer över valet till Europaparlamentet och hela tanken om gemensamma, europeiska val.

Man kan tycka mycket om Juncker. Men vad man än tycker så mår EU bra av att fler saker beslutas i allmänna val, och färre på slutna möten mellan män och kvinnor med makt.

Måns Wadensjö

Ledare

kommer att ansvara för Folkbladets ledarsida under tiden 16-28 juni. Dagens ledartext är ett provsmak inför de veckorna. Måns Wadensjö är 25 år, skönlitterär författare (har bland annat givit ut boken ABC-staden) och kommer senast från ett uppdrag hos Olov Abrahamsson på NSD:s ledarsida i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!