Det brukar sägas att en trasig klocka har rätt i alla fall två gånger om dagen. I fråga om borgerlighetens kritik av det svenska alkoholmonopolet är det tyvärr inte sant – de återkommer med sina åsikter med viss regelbundenhet, men de har alltid precis lika fel.
Just den här gången är det Moderata Ungdomsförbundet, MUF, som under rubriken "Ersätt förmynderi med ny alkoholpolitik" totat ihop en lika förutsägbar som verklighetsfrånvänd debattartikel.
Det är fråga om ett klassiskt ungmoderat principrytteri där det som i själva verket står på spel inte verkar vara alkoholfrågan eller folkhälsan – utan just det "förmynderi" och den "moralpanik" som de tycker sig ana bakom den svenska alkoholregleringen.
Man kan tycka att detta angrepp är ovanligt illa timat, med tanke på att de svenska dryckesvanorna av allt att döma går åt rätt håll och Systembolaget efter de turbulenta åren i början på årtusendet tagit sitt ansvar, städat upp och blivit ett av landets starkaste varumärken.
Sanningen är förstås att det är just detta som är stötande för den moderata blicken. På samma sätt som apoteksmonopolet under flera år var en nagel i ögat på den ideologiska delen av borgerligheten, eftersom det visade att det faktiskt går att driva framgångsrika och populära företag i statlig regi, vänder de sig nu mot alkoholmonopolet.
Man kan fråga sig om det finns någon, ens bland de mest hårdnackade marknadsliberaler, som är nöjda med hur den nya apoteksmarknaden ser ut.
Grundbulten i den svenska alkoholpolitiken är inte förmynderi. Det är att alkohol ska säljas utan vinstintresse. Den vinst som trots allt görs, ska gå till forskning och insatser för att motverka alkoholens skadeverkningar. Och – det fungerar!
Allt detta vill MUF alltså kasta bort. Deras stöd i forskningen är lika obetydligt som det i opinionen – det enda de lutar sig mot är sina egna ideologiska principer. Det är vad jag kallar dålig politik.