Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att dela ett äpple

RESULTAT. I den senaste budgetomröstningen var det regeringens budget som gick igenom. Det ska landets kommunpolitiker vara glada över.

RESULTAT. I den senaste budgetomröstningen var det regeringens budget som gick igenom. Det ska landets kommunpolitiker vara glada över.

Foto: Claudio Bresciani/TT

FOLKBLADET LEDARE2015-09-09 06:00

Rapport i SvT är lika långt varje kväll, oavsett vad som har hänt under dagen. Tidningen har ungefär lika många sidor varje dag, fast det händer olika mycket och en oviktig nyhet kan – om tajmingen är rätt – få precis lika mycket uppmärksamhet som någonting som förändrar hela vår värld.

I sig är det inget problem – det händer tillräckligt mycket spännande och viktigt i den här världen för att alla tidningar skulle vara för korta. Det som däremot är problematiskt, är att det ibland kan vara svårt att avgöra saker och tings proportioner när allt presenteras inom en och samma ram; vad betyder någonting, och vad rapporteras mest för att det är nytt?

Jag tänker på det här när jag läser en krönika av Södertäljes kommunalråd Anna Ljundell (S), som har läst Sverigedemokraternas budgetmotion i riksdagen och är frågande inför att partiet vill skära ned statsbidragen till kommunerna med 53 miljarder. Det som rapporterades i media var att partiet ville satsa 300 miljoner kronor på skolor i glesbygden, men i ett träffande stycke beskriver Ljungdell konsekvenserna av en sådan politik:

"Jag är därför inte särskilt hjälpt av 1 miljon mer till våra landsbygdsskolor om jag blir tvungen att dra in de 3,5 miljoner vi redan satsar extra på våra landsbygdsskolor och därefter fortfarande ha mer än 100 miljoner kronor kvar att spara in."

Det är en väldigt enkel matematik – men tyvärr är den här förlusten av proportioner inte ovanlig, utan något som politikerna själva medverkar till.

Budgetförslagen presenteras numera aldrig som en helhet, utan portioneras ut i småbitar över flera veckor för att få maximal medial genomslagskraft. Så förvandlas en satsning för småpengar till en nyhet – medan en stor neddragning göms undan i de bakre regionerna.

En så fräck maskering av en nedskärning skulle en regering – eller ett seriöst menande riksdagsparti överhuvudtaget – naturligtvis aldrig komma på tanken att göra, långt mindre komma undan med. Men det är ett varnande exempel på vad som kan hända, om man börjar räkna varje klyfta som ett helt äpple.

LEDAREMÅNSWADENSJÖ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!