Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan S vinna valet i maj

Håller vänstertrenden i sig, kan socialdemokraterna åter bli den största partigruppen i Europaparlamentet. Därmed skulle socialdemokraterna få mer att säga till om i alla EU-organ.

FOLKBLADET KRÖNIKA2014-02-01 09:17

Den 25 maj har svenskarna möjlighet att utöva ett direkt inflytande på EU:s politik genom att rösta fram ett nytt Europaparlament. Blir det genomsnittliga valdeltagandet lika stort som förra gången (46,2 procent), gör vi det tillsammans med cirka 175 miljoner andra européer. Det är en imponerande siffra, men ändå betydligt färre än som röstar i de nationella valen. Det ger Europaparlamentet en svagare legitimitet än de nationella parlamenten.

Världen enligt Torsten

Det har hittills också gällt i Sverige. I EU-valet 2009 deltog 45,5 procent, en uppgång från 2004, men något under EU-genomsnittet och långt under de 78 procent som röstade i riksdagsvalet året efter. Av LO:s medlemmar röstade bara 33 procent, mot 54 procent av tjänstemännen.

I år kan vi hoppas att riksdagsvalet i september ger en skjuts åt intresset för EU-valet (och vice versa). Men det är inget vi kan ta för givet. Det gäller för partierna att klargöra att Europavalet är ett riktigt och viktigt val, som berör oss alla, och att se till att få upp valtemperaturen till den 25 maj. Här är några viktiga skäl för socialdemokraterna att satsa helhjärtat på årets EU-val:

1. Lissabonfördraget ger Europaparlamentet större makt över lagstiftningen och ökad kontroll över EU-kommissionen. Valet påverkar också valet av ordförande i EU-kommissionen. EU blir litet mer ”parlamentariskt”.

2. De borgerliga regeringarnas krispolitik har ökat de ekonomiska och sociala klyftorna och försvagat solidariteten inom och mellan länderna i Europa. Det är dags att stoppa nedskärningarna och satsa på en mer offensiv ekonomisk politik. EU-parlamentet är en viktig plattform för en ny ”social” agenda i Europa.

3. Det finns en risk för att högerpopulistiska och rasistiska partier kommer att stärka sin ställning i Europaparlamentet. Det är viktigt att klargöra för väljarna att dessa partier inte främjar löntagarnas intressen. Tvärtom kommer de att försöka blockera reformer som ökar sammanhållningen i Europa. De utgör också ett hot mot demokratin.

4. Sist men inte minst. Det var Ingvar Carlsson som lämnade in Sveriges medlemsansökan till EU 1991, och som lotsade Sverige genom folkomröstningen om medlemskap 1994. Carlsson hade övertygats om att Sverige behöver Europa, men också att vi svenskar behövs i Europa. Det förpliktar oss socialdemokrater att ta ett särskilt ansvar för samarbetet i Europa.

Valet den 25 maj handlar ytterst om att återerövra Europa från de högerkrafter som spelat huvudrollen under senare år och vars politik undergrävt europeiska värden som solidaritet, rättvisa och demokrati. Det finns goda förutsättningar. Socialdemokrater ingår nu i 18 av EU:s 28 medlemsregeringar, och 12 av regeringscheferna är socialdemokrater. Det kan bli 13 i höst.

Håller vänstertrenden i sig, kan socialdemokraterna åter bli den största partigruppen i Europaparlamentet. Därmed skulle socialdemokraterna få mer att säga till om i alla EU-organ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om