Den 5 juni, dagen före Sveriges nationaldag, tog komikern Soran Ismail emot Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris för insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Det nya priset är ett sätt att understryka vikten av aktivt arbete mot den främlingsfientlighet som breder ut sig i Sverige och Europa.
Svenska FN-förbundet bevakar hur Sveriges regering följer olika FN-åtaganden som rör mänskliga rättigheter. Med stöd av ett nätverk av ett femtiotal organisationer rapporterar vi regelbundet till FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève. Genom vårt rapportarbete vet vi att det inte står så bra till i Sverige som vi skulle önska. Vi har flera gånger de senaste tio åren pekat på till exempel hatbrott, våld mot kvinnor och utanförskap och diskriminering mot samer och romer. Det finns ett utanförskap som drabbar många genom allt från diskriminering i krogkön till brist på personer med utländsk bakgrund i rättsväsendet. En oroande utveckling under senare år är hatpropaganda på internet.
Ett krav från FN-förbundet är att den svenska regeringen inrättar en nationell institution för mänskliga rättigheter som kan övervaka och stödja till exempel kommunernas antidiskrimineringsarbete. Också FN har efterlyst en sådan institution som redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 länder i EU. Det är anmärkningsvärt att Sverige inte har tagit chansen att göra likadant och ta ett helhetsgrepp på problemen.
Arbetet mot rasism och diskriminering handlar dels om individuella ställningstaganden, dels om politiskt ansvarstagande. I Sverige och Europa har de etablerade politiska partierna misslyckats med att motverka diskriminering och utanförskap både i demokratiska processer och på arbetsmarknaden. Ett grundläggande problem i politiska församlingar, näringslivet och i organisationsvärlden är bristen på mångfald och representativitet. Avsaknaden av människor med utomeuropeisk bakgrund i offentliga sammanhang måste tas på betydligt större allvar än i dag.
I Sverige handlar diskussionen ofta om kränkningar av mänskliga rättigheter i andra länder, men det är viktigt att uppmärksamma även brister i vårt eget land. Allt detta har lett fram till att FN-förbundet har valt att instifta ett nationellt pris som går till en person som gör insatser för att försvara och stärka mänskliga rättigheter i Sverige.
Att ha förebilder i antidiskrimineringsarbetet är viktigt och Soran Ismail är en sådan förebild. I motiveringen för årets MR-pris understryks att pristagaren tydligt tar ställning för alla människors lika värde och gör viktiga och modiga insatser för mångfald och tolerans. Om flera följde hans exempel skulle arbetet mot rasism och diskriminering kunna ta viktiga kliv framåt.