Vintern börjar komma inom synhåll och redan spekuleras i media i kommande trafikkaos på järnvägarna. Den trygghet som tidigare var given är idag ifrågasatt. Kan samhället verkligen garantera att kommunikationerna fungerar när snön och isen slår till?
Nedrustningen av järnvägen har pågått i decennier och ansvaret vilar tungt på flera regeringar av olika kulörer, men ännu tyngre vilar ansvaret för hur vi hanterar den situation vi nu befinner oss i på den nuvarande regeringen. Det är inte bara vid vinterväder tågen har svårt att ta sig fram. Svenska tåg har en punktlighet på 87 procent, medan schweiziska tåg har 97 procent och japanska tåg 99 procents punktlighet.
Trafikverket anger att man behöver 9,6 miljarder kronor/år för underhåll av landets järnvägar de närmaste åren. Alliansen vill satsa 6,7 miljarder, S 7,2 miljarder, V och MP 8,6 miljarder. Inget parti når upp till den nivå den statliga myndigheten anser nödvändig, men V och MP ligger i alla fall betydligt närmare än de andra partierna.
Transportsektorn står för 32 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Järnvägarna är de minst miljöbelastande transportnäten. Om Sverige menar allvar med att minska landets klimatpåverkan är det minsta man kan begära att sönderfallet av järnvägarna stoppas, att befintliga banor behålls och att den totala kapaciteten byggs ut.
Regeringen och Trafikverket bygger sina prognoser för framtiden på helt orealistiska förutsättningar. Man tror att bilismen ska fördubblas fram till år 2050! Kunskapen om att oljetoppen är nådd och att vi snabbt närmar oss resursväggen har tydligen inte nått in i deras skallar och datorer. Att regeringen satsar 61 miljarder kronor på förbifart Stockholm är det yttersta beviset på att man i regeringskansliet sannolikt inte ens kan stava till ordet h-å-l-l-b-a-r-h-e-t.
Förbifart Stockholm beräknas vara klar år 2028, alltså bara två år innan regeringens, i och för sig goda, ambition att Sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta helt utan fossila drivmedel. Hur mycket bilism vi kan försörja med förnyelsebara bränslen är idag okänt, men sannolikt ligger nivån kring 20 – 25 procent av dagens volym. Att i detta läge försumma järnvägen och slänga bort pengarna på meningslösa vägprojekt är verkligen att hånskratta kommande generationer i ansiktet. Järnvägen som har sina rötter i 1800-talet är också vägen in i 2100-talet.