Läget försvåras av att vintern har kommit till regionen med snö och minusgrader. OCHA, FN:s organ för samordning av humanitära insatser, vädjade nyligen tillsammans med flyktingorganet UNHCR om 6,5 miljarder dollar till humanitär hjälp i Syrien och grannländerna under 2014.
Det rekordstora beloppet vittnar om de umbäranden som Syriens civila tvingas utstå. Tre fjärdedelar av landets befolkning väntas behöva hjälp under 2014. Trots att Assad-regimen fortsätter att hindra tillträde till flera områden arbetar en rad FN-organisationer för att undsätta behövande i regionen. Världslivsmedelsprogrammet WFP nådde 3,4 miljoner syrier i november och under 2014 ska 7 miljoner människor nås av matbistånd.
WHO, Unicef och UNHCR har genomfört en vaccinationskampanj mot polio som har nått 3,3 miljoner barn. UNRWA hjälper palestinska flyktingar i Syrien och FN distribuerar bland annat värmefiltar och barnkläder inför vintern. FN:s befolkningsfond UNFPA stödjer gravida kvinnor. Ansträngningar görs för att hålla skolor och förskolor öppna.
En ljusglimt i det syriska mörkret är det arbete som Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, utför. Hittills har ett 20-tal kemvapenanläggningar inspekterats och förstörts. Samtidigt får inte kemvapenfrågan skymma det faktum att konventionella vapen flödar in till båda sidorna i konflikten. Säkerhetsrådet måste för sin trovärdighet i Syrien kunna hantera såväl kemiska och traditionella vapen som den humanitära situationen.
Svenska FN-förbundet har bevakat Syrienkonflikten sedan den startade och kräver att omvärlden agerar tydligare, till exempel genom att behandla krisen i FN:s generalförsamling. För ett år sedan startade förbundet en katastrofinsamling för att stödja WFP:s arbete i regionen.
Det arbete som FN utför i Syrien och dess grannländer är bokstavligt talat livsviktigt. Som vanligt har världsorganisationen svårigheter att få pengar. Av begärda 1,4 miljarder dollar för humanitär hjälp inne i Syrien under 2013 har FN fått 60 procent. Den regionala planen för flyktinghjälp kostar 3 miljarder dollar och av dessa har 64 procent inkommit. Alla bidrag – från företag, organisationer och enskilda – behövs.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudit in till fredsförhandlingar i Schweiz den 22 januari och uppmanar alla parter i regionen att bidra konstruktivt. Redan nu bör FN:s säkerhetsråd ålägga den syriska regeringen att tillåta alla internationella hjälpinsatser.
"Konflikten i Syrien har rasat alltför länge", konstaterar Ban Ki-moon i sin inbjudan. Just därför måste FN få mer stöd för sina insatser, både politiska och humanitära, för att lindra följderna av och finna en lösning på konflikten i Syrien.