Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förmynderi från Norrköpings kommun

Vi är många som fått brev från kommunen om ”Tillsyn av tillfälligt boende”. Brevet andas förmynderi och att vi mottagare inte förstod vad vi egentligen håller på med, och vilket ansvar vi har.

FOLKBLADET DEBATT2013-09-25 10:07

Brevet från Bygg- och Miljökontoret var inte undertecknat! Någon hänvisade till att det här inspektionsbesöket måste göras för att minimera hälsoriskerna för de besökare vi tänkte hyra ut till under sommaren.

Kommunen skulle debitera 874 kr/tim och besöket beräknades till 3 timmar, men därtill kom kostnad för inläsning av ärendet, restid, skrivning av bedömningsbrev samt eventuell uppföljning. Hur många timmar och tusentals kronor, det totalt skulle komma att kosta, kunde man inte uppge. Kanske den kommunala avgiften blir högre än intäkterna – då är det bättre att lägga ner! Turistbyrå och arrangörer till stora event får söka boenden i våra grannkommuner.

Tillsynsbesöken står i direkt motsatsförhållande med de uppdrag som miljönämnden gett tjänstemännen inför 2013. Nämndens beslut i uppdragsplanen är att tjänstemännen ska ”bedriva riskbaserad tillsyn på verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt miljöbalken”.

Två saker ska alltså vara uppfyllda:

1. Det ska vara en uppenbar risk med verksamheten.

Socialstyrelsen anger i den skrift miljökontoret hänvisar till, att kommunen ska göra en behovsutredning och tillsynsplan vad gäller behovet av tillsyn utifrån kännedom om verksamhetstyper, dess hälsorisker, vilka som utnyttjar aktuella boenden. Vidare ska hänsyn tas till de boendes ”valmöjlighet och beroendeställning”.

Vilka utredningar har lett fram till att korttidsboenden på sommaren är en uppenbar risk, som ska prioriteras av miljöinspektörerna?

2. Det ska gälla tillstånds- och anmälningspliktig verksamhet.

Tillfälliga boenden omfattas inte av anmälningsplikten enligt miljöbalken och skäl finns därför inte att göra generella inspektionsbesök.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna försvarar miljökontorets handlande.

Anser ni att risken är överhängande att vi företagare inte kan sköta vår verksamhet?

Det finns kommuner som gjort utmärkt informationsmaterial som företagare kan ha nytta av och som inte bara har det stuprörstänk som man har i Norrköping. Ett helhetstänk – är det att begära för mycket av MP och S?

Syfte måste vara: Bra boenden, intressanta arrangemang och sevärdheter, som ger nöjda turister som stannar längre i vår kommun!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!