Det är dags för Elbilslandet Östergötland. Det menar Solkompaniets Jon Malmsten i en debattartikel. Han ligger bakom "Elbilslandet Gotland”, där 600 personer hyrt en elbil i ett par timmar eller något dygn och nu vill byta till klimatsmartare resor. Lovvärt, men vi behöver tänka bredare!
Elbilslandet-konceptet lyfter fram en avgränsad sektor – hyrbilsmarknaden – där omställningen till en fossilbränslefri fordonsflotta bör kunna gå snabbare än för fordonsmarknaden som helhet, samtidigt som den har större betydelse eftersom en hyrbil går lika långt per år som tre vanliga bilar. Det innebär också att de som inte är beredda att investera i en ny bil ändå kan köra avgasfritt. Därtill ger det erfarenheter av hur ”vanligt folk” upplever elbilar och laddinfrastruktur, vilket kan vara väsensskilt från vad de första elbilsköparna anger. Därför är Elbilslandet av stort värde och förtjänar att multipliceras. Likväl är Elbilslandet ett alltför smalt koncept, även om det med tiden breddas till andra sektorer än hyrbilsmarknaden. Sverige bör, vilket målet ”fossilbränsleoberoende fordonsflotta” redan anger, satsa långt bredare än bara nya eldrivna personbilar. Alla fordon, inte bara nya bilar, ska drivas utan fossila bränslen om vi ska få en rejäl minskning av transportsektorns klimatpåverkan och ett minskat oljeberoende. Om vi som litet land ska vara av global relevans på klimatområdet, måste vi göra sådant som också länder med smutsigt elnät eller fysisk elbrist kan göra, sådant som kan göras också med befintliga fordon, och sådant som är relevant även för tung och gränsöverskridande trafik.
Under alltför lång tid har omställningen till en fossilbränsleoberoende fordonsflotta försvårats av att olika intressen slagits mot varandra. Grön el, etanol från spannmålsöverskott och cellulosa, biodiesel från skogsrester och raps, biogas från hushållsavfall och slam, vätgas ur solens kraft, och därtill energieffektiviseringar och minskat ofrivilligt resande… Allt har en viktig roll när Sverige ska minska användningen av fossila drivmedel med 80% på bara 15 år. Detta inser många kommuner, landsting, regioner, företag och enskilda som slår fast att de ska bli fossilbränslefria, utan att enskilt binda sig vid en enda tekniklösning.
Elbilslandet är alltså bara en pusselbit i omställningsarbetet. Men – som många jullediga vet – så behövs varje bit för att pusslet ska bli klart!
Mattias Goldmann
Vd för Fores med 2030-sekretariatet