För några år sedan låg bostadsbyggandet kring 160 nya bostäder årligen. En alldeles för låg siffra för att klara Norrköpings ökande befolkning. Men nu har bostadsbyggandet kommit igång på bred front.
Låt mig ge några exempel. Framåt midsommar är det inflyttning i Lundbergs nybygge mitt i stan, 112 lägenheter. Utmed Gustaf Janzéns gata beräknas 6 hyreshus bli klara framåt jul, med 72 lägenheter. I Vilbergen har Riksbyggen färdigställt ett första hus för +55-boende och för en vecka sedan sattes spaden i marken för etapp två. På Ljurafältet har HSB påbörjat första etappen av bostadsrätter, mitt emot Strykjärnet har bygget av Katscha påbörjats.
Hyresbostäder påbörjar i år byggandet av två studentboenden och beräknar att också komma igång med nybyggen i kv. Ormen och Höken i Kneippen. Kommunen kommer de närmaste åren att bygga s.k. särskilda boenden för äldre, ett om året enligt den gällande investeringsplanen.
Statsrådet Attefall (KD) har i egenskapen av bostadsminister besökt Norrköping. Med sig hade han budskapet att Norrköping ligger efter när det gäller nybyggen (Folkbladet 1 april). Det är synd att bostadsministern turnerar bland kommunerna med gamla siffror.
Visst, bostadsminister Attefalls statistik var riktig för några år sedan, men har idag inget med verkligheten att göra. Befolkningsökningen i Norrköping kräver ett fortsatt högt byggande. Stadsplaneringsnämnden fortsätter därför att fastställa nya detaljplaner, som ju är en förutsättning för fortsatt byggande. För närvarande finns färdiga planer för byggande av bostäder av varierande slag för flera år framåt, både inom staden och utanför, småhus såväl som flerfamiljshus.
När nu bostadsbyggandet i allmänhet har kommit igång, så är det dags att fundera över hur vi ska kunna få fram bostäder åt dem som har svårast att etablera sig på bostadsmarknaden, t.ex. ungdomar och nyanlända invandrare. Bostadsministerns lösning är att det ska bli lättare att hyra ut rum i andra hand samt bygga rum på vinden!