När Hans Johnsson, eller Hasse som han kallas på redaktionen, kommer upp till Folkbladet har han med sig tre kartonger med mestadels svartvita bilder, ett litet urval av alla de fotografier han tagit genom åren.
Han har med sig en vetelängd, bjuder på en kram och drar innan han lämnar redaktionen en rolig historia, det vore inte Hasse annars.
Men först dyker vi i två timmar ner i hur allt började, med den lådkamera som hans faster hade och som han vid tolv-tretton års ålder fick överta. Han blev fascinerad av att med kameran fånga miljöer och människor. Efter det har han alltid haft en kamera i handen, från en Minolta till dagens digitalkamera.
1965 fick han in sin första bild i Folkbladet, en tidning han varit trogen som frilansfotograf – och tidvis vikarie – i alla år. Fotograferandet har han alltid haft vid sidan om sina ordinarie jobb, ibland har det gått att kombinera.
Han berättar att han tillsammans med en kompis byggde om en transistorradio till en polisradio och satte in i sin bil.
– Man var ju på hugget, säger han och berättar att han alltid varit intresserad av ”elände och olyckor”.
– Är man nyhetstokig så är man.
– Det var spännande att höra vad som hände. En dag var det en knivskärning, på Tunnbindaregatan. Jag var ute på stan så jag åkte upp och för att titta, och hamnade bakom en civil bil. Det knastrade till i radio och så hörde jag någon säga: ”Hasse, du ligger för nära”. Då såg poliserna som var i bilen, kriminalare, mig i backspegeln, säger Hans Johnsson.
Det har också blivit mycket sport, vimmelbilder och artister, på Palace, Folkborgen och Café Norrköping. Chuck Berry, Vikingarna, Sten & Stanley, Carola, Lill-Babs och Arja Saijonmaa hör till de artister Hans Johnsson fotograferat.
Uppvuxen som han är i Östra Eneby, intill flygflottiljen F13, har han alltid varit flygintresserad, och har flugit med och ibland fått spaka allehanda sorters plan, som veteranflygplanet Saab Safir. Han har till och med fått provspaka en DC3:a, ett stort tvåmotorigt flygplan.
Drömmen var en gång att bli pilot. Men efter att fyra J29 1955 störtat i Glottern rev hans pappa sönder ansökningshandlingarna – det var för farligt.
I stället blev det från 1954 många år inom elektronikindustrin, på företaget som hetat Nefa, Iremda, Philips och Whirlpool, med ett mellanspel på åtta år på BP-macken i Smedby.
Hans Johnsson har varit med om att tillverka allt från radioapparater, svartvit tv till färgtv och mikrovågsugnar. Fotokunnandet gjorde också att han engagerades till personaltidningen, som företagsfotograf. Han kallades ”Hasse med kameran” på arbetsplatsen.
År 2002 gick han i pension, vid 65 års ålder.
Motorcyklar har också alltid varit ett av Hans Johnssons stora intressen. I dag är han engagerad i VMCK, veteranmotorcykelklubben Östergyllen. Han kör själv en BMW från 1987, en polismotorcykel.
80 år – men fortfarande på hugget. Den stora drömmen för Hans Johnsson är att få följa med upp i det snabba stridsflygplanet Jas Gripen.
Han berättar om när han fick flyga med överljudsflygplanet Concorde, när Luftfartsverket fyllde 50 år.
– De hade bjudit in Air France att komma med en Concorde. De gjorde fem flygningar. Jag och kompisen var med på den fjärde flygningen.
– Jag har stått på knä framme i cockpit och videofilmat. Just den dagen fyllde jag 60.