Enligt flygbolagets uträkningar genererar en resa mellan Bromma och Gotland och utan fossilfritt biobränsle 25 kilogram CO2 per person. De som väljer biobränsle för flygresan minskar sina flygutsläpp med 70 procent.
Samtidigt har Världsnaturfondens matexpert Anna Richert listat koldioxidutsläpp (CO2) per kilo från ett antal olika, tillverkade råvaror. Bland annat orsakar ett kilogram svenskt nötkött 26 kilogram CO2. Alltså ett kilogram mer än flygresan.
– Nu äter så klart inte en person ett helt kilogram köttbullar från julbuffén, men utsläppsjämförelsen är ändå intressant just som jämförelse med något väldigt konkret, säger Anna Soltorp som är hållbarhetschef för inrikesflygbolaget Bra.
I början av april började Bra erbjuda alla sina resenärer möjlighet att vid biljettbokning välja fossilfritt biobränsle för sina flygresor – och intresset ökar. Bland privatresenärer, som utgör cirka 30 procent av Bras kunder, bokar drygt en procent biobränsle för sin flygresa.
Men den största ökningen sker bland företag, myndigheter och personer som behöver flyga mycket, där flyg är en del av kollektivtrafiken för att få yrkesliv och vardag att gå ihop.
– Vi har nu börjat erbjuda årskort och klippkort för flyg där biobränsle är inkluderat och intresset är överraskande stort, säger Anna Soltorp.