Det handlar om personer som saknar gymnasieutbildning, som har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, som är över 55 år och personer som är födda utanför Europa. För dessa grupper vidtas en hel del åtgärder.
– Vi har en mängd olika saker att erbjuda. Många är i arbetsmarknadspolitiska program. Nyanlända, eller andra som saknar en utbildning, kan behöva kompetensutveckling. Vi jobbar med olika intressen och kartläggning. Vad skulle passa för just den här personen?, exemplifierar Carina Dagbro, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrköping.
Hon upplever att de allra flesta i de ovan nämnda grupperna är beredda att göra någon slags förändring för att få ett jobb.
– En del kanske tycker det är jobbigt att tänka nytt, men de flesta vill ut i ett arbete, man vill känna sig behövd, säger hon.
Och hur är responsen från företagen för att ta emot dessa personer?
– Har en person varit arbetslös länge kan det behövas ett stöd, och då kan företagen ansöka om olika typer av anställningsstöd. Men de får självklart anställa på vanligt sätt också. Vi hjälper gärna till med rekrytering, säger Carina Dagbro.
Arbetslösheten i länet är nu 8,4 procent, vilket kan jämföras med riket som helhet där 7,3 procent av arbetskraften var arbetslös i juli. Högst arbetslöshet har Norrköping med 12,0 procent och Motala med 10,2 procent. Lägst ligger Ydre med 3,5 procent och Söderköping med 4,3 procent. Att Norrköping ligger i topp är inget nytt.
– Så här har det sett ut länge här. Norrköping dras fortfarande med problem från industrier som lagt ned. Ericsson som lades den för 17 år sedan påverkar till exempel fortfarande. Linköping, som bara har en arbetslöshet på sex procent, har en helt annan typ av arbetsmarknad och kompetens hos invånarna, än Norrköping. Där är fler högskoleutbildade, säger Carina Dagbro och fortsätter:
– Det är högkonjunktur, och det finns gott om jobb. Men de arbetslösa har inte alltid rätt kompetens. Och då är det vårt uppdrag att hjälpa till att höja kompetensen. Men är det högutbildade man söker är det en lång process, om man inte ens har gymnasiekompetens.
Hon menar dock att vissa företag är flexibla i vad de söker:
– Vissa säger att man inte behöver exakt den utbildning som efterfrågas, bara man har drivet.
Trots att arbetslösheten bland ungdomar ligger på 13,5 procent i länet, är det en minskning från förra sommaren. I juli var 3 258 ungdomar inskrivna som arbetslösa i länet, vilket är en minskning med 863 personer jämfört med juli förra året. I Norrköping har arbetslösheten i den här gruppen minskat.
– Där har det gått rätt bra för Norrköping. Det är ganska många färre arbetslösa om man jämför med för ett år sedan. Arbetslösheten ligger på 17 procent här, om man räknar med de som är i porgram.
Vad beror det på då? Kan man bara härleda till konjunkturen, eller finns det lärdomar ni kan dra?
– Generellt är det en god arbetsmarknad. Sedan har vi öppnat ett ungdomskontor, vilka var bra på att möta de som skrev in sig efter studenten. Då fanns arbetsgivare på plats som de som skrev in sig kunde prata med direkt. Visst, det var färre som tog studenten i år eftersom att barnkullarna minskar just nu, men vi var bättre på att möta dem!
Även antalet varsel minskar. Under juli varslades 27 personer om uppsägning i länet, vilket kan jämföras med juli förra året då 250 personer berördes av varsel i vårt område.