På tisdagen påbörjade Eon projektet med att ersätta de gamla fjärrvärmeledningarna med nya.
Den första etappen omfattar Generalsgatan mellan Södra Promenaden och S:t Persgatan, och S:t Persgatan mellan Generalsgatan och Skepparegatan.
Den gamla fjärrvärmeledningen är från 1950- eller 1960-talet, och har gjort sitt.
– Vi har haft problem med läckage, berättar Björn Persson, regionchef vid Eon.
Under första etappen ska 350 meter fjärrvärmeledning bytas ut på Generalsgatan och 120 meter på S:t Persgatan, totalt 470 meter. Den nya ledningen, två parallella rör, läggs bredvid den gamla.
Totalt kommer ett tjugotal personer att delta i arbetet.
Då gatan grävs upp påverkar det parkeringsmöjligheterna och framkomligheten under projekttiden. Generalsgatan är avspärrad för in- och utfart vid Södra Promenaden, och det försvinner tillfälligt parkeringsplatser i de kvarter där det pågår arbete.
– Vi gräver inte upp allt på en gång, utan ett kvarter i taget, säger Tina Schöön Tyrholm, projektledare vid Eon.
Varje kvarter tar cirka fyra-fem veckor.
Spårvagnstrafiken kommer att påverkas under helgen den 27-28 oktober, då arbetet passerar Nygatan, med ett större rör under gatan där.
Den första etappen ska vara avklarad till början av december.
Nästa etapp, Generalsgatan mellan S:t Persgatan och Prästgatan, och Prästgatan mellan Generalsgatan och Kristinagatan, kommer i vår. Då ska ytterligare 200 meter ledning bytas ut.
Den första etappen kostar 5,2 miljoner kronor och den andra 3,3 miljoner kronor, totalt 8,5 miljoner kronor.
– Vi hoppas komma i gång med nästa etapp, i vår, så fort tjälen gått ur backen, någon gång, i bästa fall, i april, säger Björn Persson.
– Vi försöker göra det så att det ska vara så lite påverkan som möjligt, men det är klart att det går inte att göra detta obemärkt, säger Björn Persson.
– Det som många undrar över är att varför tar det sådan tid, varför ska det ta två-tre månader att göra ett sådant här arbete – men när man lägger ner rören ska de anpassas till varandra, de ska skarvas ihop, och sedan ska de trycksättas under tid för att se så att alla skarvar håller innan vi börjar fylla på. Det är ett antal olika moment där det är lite dödtid emellan som gör att ibland drar det ut på tiden, förklarar han.
– Det här är ett av de större arbeten som vi sätter igång nu i höst på fjärrvärmesidan, säger Björn Persson.